Quantcast

Медия без
политическа реклама

София ще приеме отново доклада за „Героите на Украйна“

Предложението ще бъде прегласувано в четвъртък на сесията на Столичния общински съвет

19 Апр. 2022

Столичният общински съвет ще гласува отново тази седмица предложението за именуване на пространството пред посолството на Русия в София в алея „Героите на Украйна“. Нов вот ще има и за другия доклад, въз основа на който в началото на април зоната между руската легация и улиците "Латинка", "Константин Щъркелов" и "Фредерик Жолио Кюри" бе наречена площад "Борис Немцов". На повторно гласуване ще бъде подложено и искането на шефа на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ върху сградата на Столична община да бъде издигнато украйнското знаме редом до българското. Това съобщи за „Сега“ именно Георгиев. „Ще внеса трите върнати доклада от областния управител на София да бъдат гледани отново на заседанието в четвъртък, защото смятам, че той е бил подведен от правния си екип“, коментира Георгиев.

Както „Сега“ писа, в понеделник областният управител на София Иван Кючуков обяви трите решения за незаконни и ги върна на СОС. Днес Георгиев коментира, че мотивите на на Кючуков да отмени трите решения се неоснователни. „Например за поставяне на украинското знаме на фасадата на Столична община твърдят, че такава възможност не съществува в Закона за държавния протокол. Ами просто са чели грешния закон, то такава възможност не съществува и в Семейния кодекс. Относим е Законът за държавния печат и националното знаме, където се отбелязва, че при издигане на знаме на друга държава почетно място се дава на българския флаг, като се поставя от лявата страна на сградата и т.н.“, пояснява Георгиев.

 

Областният управител на София Иван Кючуков отказва да изпълни и връща на Столичния общинск съвет решенията за преименуване на пространството пред посолството на Русия в алея „Героите на Украйна“ и на района срещу легацията и част от отсрещните улици в площад „Борис Немцов". Кючуков отказва да изпълни и решението за издигане на знамето на Украйна на фасадата на Столична община. Областният управител, който е от квотата на "Има такъв народ", се позовава на член от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с член от Закона за администрацията, както и на стотици сигнали на граждани, постъпили в областната администрация. От областната управа съобщават, че след извършен преглед на законосъобразността се установи, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. Пред бтв Кючуков заяви, че според разпоредба за имената улиците в София те трябва да носят имена на личност, свързани с историята на България. Публично срещу решението за преименуване се обявиха общинските съветници от БСП. Те заявиха, че ще оспорят взетите решения, включително и в съда, ако се наложи.  https://www.segabg.com/node/211727   На 7 април с гласовете на ГЕРБ, "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София" общинският съвет даде  разрешения за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община до прекратяване на войната и за именуване на озелененото пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев" в район "Изгрев" с името алея "Героите на Украйна". Решено бе и безименното до този момент озеленено пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Латинка", ул. "Константин Щъркелов" и ул. "Фредерик Жолио Кюри" да се нарече с името площад "Борис Немцов". Против гласуваха групите на БСП, ВМРО и "Атака".    https://www.segabg.com/node/211490  

Според него Кючуков е объркал доводите и при отмяната на решенията за алеята „Героите на Украйна“ и площад „Борис Немцов“. „За именуването на градски пространства „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“ оспорването също е безсмислено – защо не сме взели становище от районния кмет, при положение, че той е бил специално поканен на заседание на ресорната комисия, за да запознае общинските съветници с позицията си. А за „Борис Немцов“ се изтъква липсата на реципрочност при именуване на нови обекти с имена с небългарски произход. Може би трябва да изчакаме в Москва да нарекат парк на български опозиционер“, коментира шефът на СОС. Според него, след като СОС приеме отново трите доклада, Иван Кючуков повече няма да може да ги обжалва. Правото на областния управител да връща решения на общинския съвет за ново разглеждане е както президентското вето за Народното събрание, пояснява Георгиев. "Връща се, ние отново го разглеждаме и с това приключват и правомощията на областния управител“, допълва той.

След повторното гласуване на трите решения те вече ще могат да се оспорват пред Административния съд - София град. Общинските съветници от БСП вече предупредиха, че са готови да отнесат въпроса и там. Както "Сега" писа, предложенията за алеята "Героите на Украйна", площад "Борис Немцов" и издигане на украинското знаме бяха приети с гласовете на ГЕРБ и "Демократична България".  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?