facebook
twitter

България

София промени критериите за прием в ясли и първи клас

Целта е на всяко ниво да важат едни и същи условия при класирането на децата
1057
Илияна Кирилова
Второто дете в семейството вече ще се приема с приоритет в училището на брат си или сестра си.

Дълго обсъждани и неколкократно коригирани промени в критериите за прием в софийските общински ясли и в първи клас прие Столичният общински съвет. Новите текстове уеднаквяват правилата за прием на най-малките в яслите към тези за прием на децата в детските градини.

Постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на градината вече ще носят две точки при класирането. Ако някой от тези адреси се промени през последните повече от две години или от една до две години преди подаването на заявлението за записване, но и след промяната адресът остане в границите на района на градината или училището, родителят няма да губи точка. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в същата ясла. Освен това срокът за отлагане на постъпването в избраната ясла се ограничава до 60 дни. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за записаните, но непосещаващи детската градина или яслата деца.

Намалява се от пет на три в група допустимият брой на децата с хронични заболявания, като удостоверяването на заболяването вече ще се извършва с ТЕЛК, не от личния лекар.

С промените в наредбата за прием в първи клас се дава право на второто дете в семейството да се приема с приоритет в същото училище, в което е по-голямото му братче или сестриче, ако те са до 12 години. Целта е приемът в София да се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, въвеждаща принципа две или повече деца в едно семейство да посещават едно училище.

Промените предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците – 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест – 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само когато децата от една група по водещия критерий уседналост са повече от обявените места  в плана за прием.

СРОК

Измененията и в двете наредби ще влязат в сила с публикуването им, като тези в наредбата за първи клас ще важат от следващата учебна година. Оттогава се предвижда да бъде заложен и критерият "уседналост", който да се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото училище до адресната му регистрация.

 

Все още няма коментари

Още

Кандидат за концесията на летище София иска да строи национален стадион

23.05.2019

269
Когато родители са принудени да крият диабета на децата си

22.05.2019

Доротея Дачкова

1270 4
Засилени мерки за сигурност преди "Левски" - "ЦСКА-София"

21.05.2019

376

Влез или се регистрирай за да коментираш

×