facebook
twitter

България

София и АПИ още спорят кой да се грижи за Северната тангента

Общината няма предвидени пари за поддръжка на пътя
309
Снимка: Архив
Проблемът съд Северната тангента се появи, след като правителството обяви участъка за част от несъществуващата магистрала "Европа".

Впечатлението, че проблемът с движението по Северната скоростна тангента в София е решен след заповедта на премиера Бойко Борисов това да става без винетка, се оказа доста привидно и прибързано. Столичната община и Агенция „Пътна инфраструктура” не могат да се разберат кой да стопанисва отсечката, минаваща през столицата, но обслужваща основно транзитния трафик край града, като всяка от  институциите се надява с това да се заеме другата. Това се разбра на заседанието на бюджетната комисия на Столичния общински съвет вчера. Зам.-кметът по финансите и временен кмет по транспорта Дончо Барбалов призна, че управата на София и АПИ продължават да спорят кой да се грижи и да ремонтира пътя. „Водим сложни преговори и имаме още работа с колегите от АПИ. Проблемът е, че 80 на сто от трафика по ССТ е транзитен, а в същото време АПИ ще се радват Столична община да поддържа трасето”, заяви заместникът на Йорданка Фандъкова. Той допълни, че в проектобюджета на столицата за 2019 г. няма предвидени средства за поддръжката на Северната тангента и че се надява това задължение да не остане изцяло в ръцете на общината. В същото време Барбалов даде да се разбере и че Столичната община е притеснена от перспективата тангентата да стане отново платена, тъй като това би довело до увеличение на трафика по Южната дъга, който и сега не е малък.

До проблема се стигна, след като на последното си заседание м.г. Министерският съвет обяви въпросната отсечка за част от несъществуващата магистрала „Европа”, която един ден ще води до Калотина. След това АПИ веднага предложи участъкът да стане платен, а безплатно да се пътува само по осеяната с дупки Северна дъга на околовръстното шосе. Още на първото заседание на кабинета след Нова година обаче премиерът Бойко Борисов разпореди да не се плаща за минаване по тангентата. Последва спешно съвещание между Барбалов и вече бившия шеф на АПИ инж. Светослав Глосов, на което бе решено до 25 януари работна група да търси решение на казуса. Срокът бе определен, след като АПИ изчисли, че масово срокът на действащите винетки изтича на 31 януари. От пътната агенция коментираха, че тяхната цел е да не намаляват приходите от такси, основно от тол такси за камиони над 3.5 тона, които ще се събират от 16 август, понеже с парите се строи и поддържа пътната инфраструктура. От думите на Барбалов вчера обаче излезе, че проблемът със Северната тангента може и не се реши до края на месеца.

Все още няма коментари

Още

10-и ден от "безпрецедентното" издирване на Стефан Зайков

19.05.2019

7511 62
Германският външен мнистър пристига в България

19.05.2019

176 2
ГЕРБ представя Манфред Вебер в „Арена Армеец“

19.05.2019

306 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×