facebook
twitter

България

Шефът на ВАС предпочита прокурор за наследник на Цацаров

135
 Илияна Кирилова
Георги Чолаков

Наследникът на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 г., трябва да дойде от средите на държавното обвинение. Такова мнение изрази председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков вчера. Това стана след разговор с президента Румен Радев за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Председателят на ВАС коментира, че няма законова забрана да се търси наказателна отговорност на главния прокурор. В същото време призна: „Фактически това трудно би се случило“. И препоръча, ако има съмнения за извършено престъпление от шефа на обвинението, той да бъде разследван от независим орган. Позицията му противоречи на мнението на Данаил Кирилов, според когото няма нужда да се обособява нов орган, който да разследва висшите магистрати.

Чолаков подкрепи идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов да се въведе законова възможност за временно отстраняване от длъжност на тримата големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Аргументът му е, че така ще се запълни празнина в закона. „Аз подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от тримата големи, той не може да остане да изпълнява функциите си и следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено", посочи председателят на ВАС, цитиран от „Дарик“.

Според него законът и сега предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. „Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са те и съответно кой орган ще прави тази процедура“, изтъкна Чолаков.

Все още няма коментари

Още

Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27.05.2020

2507 21
Кирилов нападна "Сега" заради евромониторинга

22.05.2020

Обновена

Екип на Сега

13152 65
Данаил Кирилов е изненадан, че Васил Божков не е в Абу Даби

17.05.2020

23039 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×