Quantcast
Радев разчита "стари муцуни" да направят добро правителство | СЕГА
facebook
twitter

България

Радев разчита "стари муцуни" да направят добро правителство

Очаква се утре да бъде назначен служебният кабинет и да се разпусне Народното събрание
8 973
 БГНЕС
Стефан Янев

В служебния кабинет на президента Румен Радев не се очакват кадрови изненади. Той ще бъде обявен утре, като най-вероятно в него ще влязат все познати имена - министри от други президентски правителства или активни участници в политическия живот. Чрез него държавният глава ще се опита да намери "баланса и оптималния начин" за управление на държавата в следващите поне два месеца, както спомена преди дни. Пак утре с друг указ Радев ще разпусне 45-ия парламент.

Най-обсъжданото име за премиер е Стефан Янев (61 г.). Бригадният генерал е секретар на държавния глава по въпросите на отбраната и негов голям довереник. Янев бе вицепремиер и министър на отбраната в предишното правителство на Радев.

 Един от динозарвите на българския преход - Бойко Рашков, най-вероятно ще оглави МВР. Той е бивш шеф на Националната следствена служба, както и председател на бюрото за контрол на СРС. Отбраната ще поеме Николай Цонев, заемал поста в правителството на тройната коалиция до 2009 г. като представител на НДСВ. Той бе показно арестуван веднага след идването на ГЕРБ на власт за злоупотреби, но спечели делата. Близка до него е новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова.

За министри на правосъдието се обсъждат две имена - юридическият съветник на президента Иванка Иванова, която до миналата година работеше в "Отворено общество"; социалистът Янаки Стоилов. Участието на хора на БСП в кабинета обаче е под въпрос, след като Националния съвет на партията така и не обсъди номинации (имаше договорка между Радев и лидера Нинова имената да бъдат дискутирани предварително на форума). Социалисти припомнят, че НС на БСП не е одобрявал кандидатурата на Деница Златева през 2017 г., когато тя стана вицепремиер. Радев доста я харесва, но така или иначе и нейната съдба, и на Весела Лечева, Жельо Бойчев и Христо Бозуков (земеделски министър през 2017 г.), също до вчера броени за кабинета, е неясна.

Гълъб Донев и Николай Денков най-вероятно ще поемат същите ресори, както през 2017 г. - социалните дейности и образованието. Усилено спрягани в икономическия сектор са Асен Василев, министър в служебното правителство на Росен Плевнелиев през 2013 г., и Кирил Петков, познат като учредител на "Да, България".

Две имена се се обсъждат за здравеопазването - Дечо Дечев, който напусна шефския пост в Здравната каса след скандал с ГЕРБ, и Коста Костов, който пък оглавяваше алтернативния щаб на Бойко Борисов за борба с коронавируса. Миналата есен голямото разследване на bTV за "Хелп карма" показа, че собственикът на платформата е племенник на проф. Костов, а самият медик е "назначил" медицински съвет към нея, без лекарите в съвета да знаят за това. Хотелиерът Георги Щерев е възможно да поеме туризма. 

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

6074
Кабинетът излиза със спешни мерки за овладяване на инфлацията

22.09.2021

4921
България чества 113 години независимост (ГАЛЕРИЯ)

22.09.2021

Обновена

762