facebook
twitter

България

Прокурорът Гешев отказа да разкрие имотите на жената, с която живее

1 520
 Илияна Кирилова
Прокурор Иван Гешев не отрече да живее с жена, косвено свързана с бизнесмена Александър Ваклин чрез негов бизнеспартньор. Тя обаче не фигурира в декларацията му за конфликт на интереси.

Заместник главният прокурор Иван Гешев твърдо отказва да разкрие публично имуществото на жената, с която съжителства. В закона е дадена възможност той да скрие информация за лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, и той се възползва от нея.

Въпросът стана актуален, след като Фрогнюз освети смущаващи връзки между жената до Гешев Детелина Ханчева и съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, който е основен свидетел на прокуратурата по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева. Ханчева е съдружник в "Отеа", където си партнира с "М Консулт 95", управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Жената до Гешев е сключила и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната е от декември 2017 г., когато купува 0.89% идеални части от парцел в "Зона Б17" от "МС Консулт 2010". 

На въпрос на "Сега" дали би оповестил имотите на Детелина Ханчева, за да се разсеят съмненията, Гешев беше категоричен, че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". Той обаче не отрече, че действително Ханчева е жената до него. "Защо ми задавате този въпрос? Доколкото виждам, част от имуществото ѝ е обявено вече в някои вестници. Защо аз трябва да го обявявам?", попита той. И определи информацията на Фрогнюз като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност, запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано в сайта "Актуално", защото Фрогнюз не го чета и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", смята Гешев.

Попитан дали Ханчева е вписана в декларацията му в частта за конфликт на интереси, той заяви: "А вие можете ли да работите с интернет? Отворете и ще видите. Достъпът е до всички". При проверка се вижда, че Ханчева липсва в графата, въпреки че нейният бизнес може потенциално да постави Гешев в конфликт на интереси.

 

Ключови думи:

Иван Гешев, прокурор
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът нареди незабавно освобождаване на арестувания висш прокурор

08.07.2020

Обновена

43928 9
Прокурор от ВКП е арестуван заради хулиганство в болница

05.07.2020

5309 10
Гешев обвини Божков, че заплашва прокурор със снимки

25.06.2020

Обновена

11278 27

Коментари

Banshee
снимка на Banshee

Прокурорът Гешев и свидетелят му Ваклин са си ачик-ачик за закопчаване с общи белезници. 

Влез или се регистрирай за да коментираш