Quantcast
Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

Бившият екоминистър отива на съд за умишлена безстопанственост заради водната криза
770
 Илияна Кирилова
Нено Димов е разпилял вода за над 1,9 млн. лева, твърди държавното обвинение

Прокуратурата ще настоява процесът срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов да се гледа в съдебната палата в Перник. Това съобщи днес шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Причината е, че голяма част от свидетелите са именно от този град.

Вече е внесен обвинителният акт срещу Нено Димов за умишлена безстопанственост, която е довела до режим на водопадаването в Перник. "Той като министър е имал задължение по управление на водния ресурс, който се е намирал в язовир "Студена".

"В качеството си на министър е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоползването за питейни нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в МОСВ, че водният ресурс в "Студена" намалява, министърът е дал приоритет на ползване на водата за промишлеността. С това спецпрокуратурата счита, че са нанесени щети - разпиляване на публична държавна собственост в размер над 1 млн. кубични метра вода, която се равнява на малко над 1,9 млн. лева", обобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Към наказателна отговорност е привлечена и бившият кмет на Перник Севделина Ковачева, като според държавното обвинение тя не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване, доколкото в кметството е била налична информация, че водният ресурс в яз. "Студена" е бил силно занижен.

Бившият екоминистър Нено Димов беше зрелищно задържан в сградата на МОСВ в първите дни на 2020 г. Той престоя в ареста повече от 3 месеца, като през април м.г. беше освободен под домашен арест. Акцията срещу него редовно се дава като пример от главния прокурор Иван Гешев, че прокуратурата няма задръжки да разследва и действащи министри.

За внесения обвинителен акт прокуратурата разпространи и 5-минутен видеоклип.

ХВАЛБИ

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Те са причинили щети за 2,5 млн. лева, похвали се пред журналисти Маджарова. 7 присъди за корупция са влезли в сила.

Още

Режисьорът Джеймс Тобак е обвинен в секс тормоз от 38 жени

07.12.2022

519
Съдят внуци на Булгаков за правата над „Майстора и Маргарита“

06.12.2022

786
Рашков: Прокуратурата да спре да припява на ГЕРБ

30.11.2022

1448