Медия без
политическа реклама

Прокуратурата и МВР се похвалиха с над 400 анонимни обвинения за дрога

Сред задържаните при акция "Бяло" е и 14-годишен ученик

09 Дек. 2022
БГНЕС

Над 400 души са привлечени към наказателна отговорност за притежание и разпространение на наркотици в резултат на спецакцията "Бяло" в цялата страна. Това отчетоха от МВР и прокуратурата на брифинг пред журналисти. От съобщеното обаче не стана известно да има подвигнати обвинения на лидери на големи организирани престъпни групи. Затова пък службите се похвалиха. че сред задържаните има и 14-годишно момче, заловено да продава дрога срещу 50 лв на свои съученици. 

До момента са иззети над 10 000 дози от различен вид наркотик. "Това са, вероятно, и над 10 000 дрогирани шофьори, които са потенциални убийци по пътищата. Това трябва да спре тук и сега, затова сме заедно с МВР. Защото инситуциите трябва да предприемат единни и конкретни мерки. Това беше и причината главният прокурор да разпореди на административните ръководители да активизират действията по образуваните досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Образувани са 254 нови досъдебни производства за държане и разпространение на наркотици. Претърсени са над 300 адреса в цялата страна. Разкрити са повече от 10 нарколаборатории. Открити и иззети са над 2700 стръка марихуана. Проверени са над 1500 училища и над 1600 заведения. „Станахме свидетели на това задържането на ученик, който продаваше дрога на своите съученици за по 50 лв. на хапче”, каза Милева. Близо две трети от задържаните по време на спецакцията са били арестувани и преди.

Прокуратурата и МВР изненадващо демонстрираха добри отношения помежду си, което контрастира с напрежението между двете институции, когато вътрешен министър беше Бойко Рашков. Доскоро и главният прокурор Иван Гешев повтаряше, че престъпността непрекъснато расте, а което вина имало и МВР. Сега Милева обаче отрече да е имало напрежение между вътрешното министерство и прокуратурата. „Общите ни усилия са категорични и наркомафията не трябва да бъде спокойна”, подчерта тя.

"Борбата с наркоразпространението е приоритет за МВР и това ще продължи да бъде така. Активните действия по разчистване на училищата и наркосборищата ще продължи да бъде наша задача и се вижда, че когато това се прави със съвместни усилия с прокуратурата, резултатите са добри. Надявам се, че това ще продължи и ще бъдем ефективни срещу този бич на обществото", каза от своя страна главният секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?