facebook
twitter

България

Прокопиев обвини прокуратурата в тормоз за назидание

Бизнесменът съди държавата в Страсбург заради наложения му запор от КПКОНПИ
168
 БГНЕС
Според Иво Прокопиев не е случайно, че при акцията срещу неговата фирма са присъствали медии, които са под контрола на ДПС и Делян Пеевски.

Бизнесменът Иво Прокопиев обвини прокуратурата, че акцията ѝ в офисите на фирмата му "Алфа финанс холдинг" е за назидание и тормоз. "Става въпрос за едно циркаджийско искане за предоставяне на документи", коментира той пред bTV.

Държавното обвинение е търсило документи от периода 2000-2001 г., които са във връзка със сделката за "Каолин" и придобиването му от "Алфа финанс".  "Каолин", освен че е било регулирано дружество като концесионер и компания, която придобива някакви земни богатства, през по-голяма част от този период е било и публична компания. Публичните компании са регулирани практически като банки - за финансови показатели, за сделки със свързани лица. През всичкото това време не просто сме били поднадзорно лице, а сме интензивно проверявани и от данъчните власти, и от КФН. Така че цялата тази драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна", категоричен бе Прокопиев.

Бизнесменът е на мнение, че акцията на прокуратурата е "репутационна публична атака". "Не случайно заедно с прокуратурата дойдоха един определен тип жълти медии, които са под контрола на ДПС и Делян Пеевски, отразили събитието шумно и кресливо", добави той. Прокопиев уточни, че към момента е обвиняем за пране на пари заради продажбата на "Каолин", защото управителният съвет на "Алфа финанс" е трябвало да знае, че предприятието е придобито незаконно. "Всъщност управителният съвет знае точно обратното, защото в случая с "Каолин" са водени дела. Съдът на три поредни инстанции, включително ВКС, постанови, че при сделката няма извършени незаконни действия", изтъкна още той. Прокопиев обясни, че е решил да продаде "Каолин" заради процесите по влошаване на бизнес средата в България, които започнали през 2013 г. с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Издателят на "Капитал" и "Дневник" коментира и запора, който му наложи антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в края на 2017 г. Той разкри, че са запорирани акции в част от дружествата, в които има участие, но вече две години по-късно комисията не е започнала съдебни действия за конфискация. "Аз нямам права да се защитя освен с влизането в съд. По тази причина КОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знаят, че там нямат никакви аргументи", поясни Прокопиев и добави, че в момента съди България в Страсбург заради действията на комисията. Според него корупционният модел в държавата се опитва да докаже, че успехът извън обществените поръчки и кражбите на обществени ресурси не е възможен.

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата ремонтира етаж в Съдебната палата за 2 млн. лв.

21.02.2020

42
Съдът определи 1,5 млн. лева гаранция на жената на Божков

20.02.2020

Обновена

4130 27
Гешев увери, че ще провери приватизацията на Булгартабак

20.02.2020

Обновена

2609 23

Влез или се регистрирай за да коментираш