facebook
twitter

България

Приемните родители искат право на болнични и отпуск

331
 Илияна Кирилова

Приемните родители, които в момента се грижат за деца по граждански договори, да бъдат осигурени за всички рискове по Кодекса за социално осигуряване. Трудът им да се регламентира със специални договори, които да приравнят правоотношенията им с трудовите и те да имат право на обезщетения за безработица и болнични, а също и на годишен отпуск, искат от Националната асоциация за приемна грижа в писмо до премиера Бойко Борисов и до социалния министър Бисер Петков.

Въпросът може да се уреди законово от началото на 2020 г. , когато влиза в сила Законът за социалните услуги и финансирането на приемната грижа ще бъде поето от държавата. Услугата в момента се финансира с европейски пари от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините в България. Финансирането от ЕС е и една от пречките за подписването на трудов договор, подчертават от асоциацията. 

От асоциацията настояват за гарантирани социални и осигурителни права и защита срещу безработица, трудова злополука, бременност и раждане на дете на хората, които предоставят услугата "Приемна грижа" по Закона за социалните услуги. Те предлагат в договора им с държавата да се разпишат минимални задължителни клаузи като срок на действие, място на предоставяне на услугата, права и задължения на двете страни, право на почивка за приемните родители. По същия начин например е регламентиран специфичният труд на спортистите и треньорите. 

 

ЗАЕТОСТ

На този етап приемната грижа у нас се предоставя срещу заплащане, което се образува на базата на минималната работна заплата - 150 на сто от нея, като се отпускат допълнително между 150 и 300 лева според възрастта на детето. По данни на Агенцията за социално подпомагане в края на юли приемните семейства по проект "Приеми ме" у нас са общо 2086, а отглежданите от тях деца - 1899 в 144 общини. Най-много приемни семейства са регистрирани в областите Варна (141), Монтана (137), Велико Търново (134), Плевен (133), Шумен (128), най-малко пък са в София. В същото време в столицата децата в риск са най-много. В 500 регистрирани приемни семейства пък няма настанени деца, като съгласно анализите на социалната служба причината за това най-често е разминаването в заявката на родителите за дете с определен профил и профила на децата в риск. 

Ключови думи:

приемни, родители, договори
Все още няма коментари

Още

Синдикат: Глоба за родител, ако не вземе болното си дете до час

14.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

9218 26
Протестче мое, реално и вълшебно
Детски градини искат сапун и тоалетна хартия от родителите

Влез или се регистрирай за да коментираш