Quantcast
Преструктурирането на болница "Лозенец" се оказа сериозно | СЕГА
facebook
twitter

България

Преструктурирането на болница "Лозенец" се оказа сериозно

314
 Илияна Кирилова

Превръщането на Правителствена болница в комплексна детска болница няма да е толкова механично, колкото се създаваше впечатление досега. След като кабинетът отне статута й преди няколко седмици, от болница "Лозенец" заявиха очаквано, че детското лечение ще е добавка към сегашната й дейност. Сега обаче здравният министър Кирил Ананиев вече говори за тотално преструктуриране, разхвърляне на отделения по други болници и смяна на "вечния" директор на здравното заведение Любомир Спасов.

След като болницата стане педиатрична, Любомир Спасов няма да бъде директор, каза вчера пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В Правителствена тече финансов одит, като според министъра първоначалната информация е, че финансовото състояние на болницата не е добро. Тя има дългове за над 30 млн. лв. и поети ангажименти за над 60 млн. лв. Оказа се, че работещите не са получавали заплати от месец и половина и се е наложило кабинетът да вземе мерки, за да осигури възнагражденията. В управлението на болницата има и други нередности - средства за персонал са прехвърляни за издръжка и капиталови разходи.

След 6 месеца болница "Лозенец" ще бъде предназначена за лечение само на деца, каза Ананиев. Отделенията, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъдат разпределени към други университетски болници в София. Работещите в болницата ще имат избор дали да останат на същото място, или да се прехвърлят на друго, като за всеки ще бъде направен анализ къде да бъде насочен. "При всички положения работа ще бъде намерена за всички", увери министърът.

Вече се породи обаче напрежение, че студентите от Медицинския факултет на СУ ще останат без база, тъй като се обучаваха в Правителствена. Преподавателите са на договор към болницата, а учебната база е ключов фактор за акредитацията на медицинските специалности, би тревога ректорът на университета Анастас Герджиков. Ананиев увери вчера, че учебната и клиничната база на студентите от СУ ще бъдат запазени, а те ще могат да ползват и другите университетски болници в София.

ИНВЕСТИЦИЯ

В момента болница "Лозенец" разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче, ще са необходими 500-550. Предвижда се изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата. За това ще са необходими 35-40 млн. лв., докато за нова болница ще трябват 150 млн. Има надежда част от парите да са европейски.

 

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3774
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3492
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1230