Quantcast
Предизвестеният избор на главен прокурор стигна и до Европарламента | СЕГА
facebook
twitter

България

Предизвестеният избор на главен прокурор стигна и до Европарламента

4 397
 Фейсбук
Радан Кънев

Скандалът около предизвестения избор на Иван Гешев за следващ главен прокурор, който предизвика буря от обществено недоволство и улични протести в България, стигна и до Европейския парламент. За случващото се в нашата страна разказа пред своите колеги Радан Кънев, който беше избран за евродепутат от листата на „Демократична България“.

„В България предстои избор на главен прокурор с практически безконтролни правомощия, със седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване. Единственият кандидат за тази позиция в своята програма атакува принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда“, напомни Кънев.

Той описа и „тревожните тенденции на натиск върху медиите“ в България, свързани с отразяването на работата на държавното обвинение: „натиск, един път, да представят единствено обвинителната гледна точка по конкретни дела и по този начин да се превръщат в страна по наказателния процес, и втори път, натиск върху медиите да уволняват критични към прокуратурата български журналисти“.

„Този натиск доведе до безпрецедентно събитие за последните 100 години – спирането на излъчването на българското национално обществено радио. Такъв избор ще бъде знак за институционална криза и аз съм силно разтревожен, че това ще отприщи вълна на беззаконие в моята родина. Това е проблем, който не е мой, не е само български, а е общоевропейски“, предупреди евродепутатът.

Пред „Сега“ Кънев сподели, че е говорил по темата в рамките на общото политическо изявление, което всеки член на Европарламента има възможност да направи в началото на пленарната сесия. По думите му, за да се разгледа темата по-задълбочено от институцията или някой от нейните органи, трябва да дойде предложение от парламентарна група или значителен брой депутати. Желаещи да направят такова обаче няма, включително от страна на българските колеги на Кънев в Европарламента.

Все още няма коментари

Още

Гешев отиде в Горна Оряховица за разбита нарколаборатория

18.10.2020

Обновена

3568 39
Мисирките отбелязаха особен европейски триумф
Прокуратурата разкрива през ден нелегални цигарени фабрики

12.10.2020

2664 27

Влез или се регистрирай за да коментираш