Quantcast
Правителството ще чака НС да се произнесе за машинния вот | СЕГА
facebook
twitter

България

Правителството ще чака НС да се произнесе за машинния вот

Текстовете в Изборния кодекс са декоративни, парламентът има работа, обяви вицепремиерът Томислав Дончев
245
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството на Бойко Борисов ще чака парламентът да реши какви промени да направи в законовите разпоредби, засягащи машинното гласуване, преди да предприеме каквито и да било реални действия за въвеждането му.

Това стана ясно от отговор на вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за организацията на изборите, на парламентарно питане по темата от водача на БСП Корнелия Нинова.

В сряда премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството подкрепя въвеждането на машинно гласуване за цялата страна. Управляващите, също така, предпочитат хартиените бюлетини да бъдат изцяло премахнати, за да се спестят разходи по изборите.

--------------------

Коментар"Да" на машините, но краят на хартиените бюлетини е далече

--------------------

„Уважаемото Народно събрание има да свърши малко работа, защото текстовете в Изборния кодекс, както са в момента, са доста декоративни”, обяви Дончев. И изреди висящите въпроси – какъв вид устройства да бъдат използвани, дали ще се запази паралелното хартиено и машинно гласуване, какво ще се прави с избирателните секции в най-малките населени места, подвижните секции, вотът в чужбина. „Действията на ЦИК и на изпълнителната власт трябва да бъдат форматирани от една много ясна рамка”, заключи Дончев.

Корнелия Нинова го нападна, че правителството прехвърля отговорността на парламента: „Въпросите, които поставихте тук, са поставяни от вашата партия поне 10 пъти. Колко време загубихме в тези разговори досега? Това, което ни казвате, е че започваме отначало. Няма да си мръднете пръста, докато парламентът не промени отново Изборния кодекс.

Дончев раздразнен отвърна: „Моля, да не създаваме суматоха там, където няма потенциал за това. Винаги ЦИК и правителството по отношение на изборния процес са изпълнявали това, което пише в кодекса ... Една година е предостатъчно време, за да се справи ЦИК с помощта, която бихме й оказали”.

Още

250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

12.08.2022

1539
Нинова уволнила 72-ма души в подопечните ѝ ведомства и дружества

08.08.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3480
БСП се отрече официално от министрите социалисти в кабинета

05.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10067