Quantcast
Парламентът отново ще променя правилата за машинното гласуване | СЕГА
facebook
twitter

България

Парламентът отново ще променя правилата за машинното гласуване

142
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
ЦИК упорито работи срещу машинното гласуване, като изтъква, че е скъпо.

Броени месеци след като промени правилата за машинното гласуване, Народното събрание спешно се захваща да ги променя отново. Поредният законодателен ремонт  започва по инициатива на депутатите от ГЕРБ, които настояват да се бърза заради местните избори наесен. Засега не е ясно в каква посока ще бъдат промените, но най-вероятно силно ще бъде намалена бройката на секции с машинно гласуване, които по действащия закон трябва да бъдат минимум 6000.

Повод управляващите получиха от анализ на проведените през май европейски избори, който ЦИК представи пред парламентарната правна комисия. Разработката беше почти изцяло фокусирана върху машинния вот и беше изключително критична.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подчерта, че на евровота само 27.7% от избирателите, гласували в секции с машини, са се възползвали от устройствата. Въз основа на това изборните комисари са изчислили, че всеки подаден глас с машина е излязъл приблизително 59 лв. на държавния бюджет. В същото време гласуването с хартиени бюлетини струвало по 0.77 лв. на глас. Стоева изтъкна, че в 295 секции с машини са гласували под 10 избиратели, а в 146 секции устройствата не били ползвани въобще. Близо 40% от протоколите на секциите с машини съдържали грешки при отчитането на действителните гласове и/или преференциите. В заключение шефката на ЦИК обяви, че цената на машинния вот била неоправдано висока и интересът на гражданите към него намалявал, и прогнозира, че описаните проблеми ще се утежнят още повече на местните избори.

Това послужи като сигнал на управляващите от ГЕРБ да обявят, че е дошъл моментът парламентът отново да подхване темата. „Смятам, че трябва да се обединим около законодателно решение и да го решим до местните избори, защото мисля, че нито за нас като управляващи, нито за вас като опозиция, нито за българския гражданин ще бъде добре да опорочим местните избори“, обърна се шефът на правната комисия от ГЕРБ Анна Александрова към колегите си.

Съпартийката й Десислава Атанасова пък направо предложи комисията да се събере извънредно още следващия вторник, така че да има готови законодателни предложения до края на идната седмица. Атанасова дори беше готова и с краен срок за промените – до края на юли.

Все още няма коментари

Още

"Отровното трио" не счита БСП за алтернатива на ГЕРБ

19.10.2020

Обновена

6717 48
Парламентът заслужава Караянчева да го води

19.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3903 15
Държавните органи си прехвърлят топката за е-вота

19.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1297 6

Влез или се регистрирай за да коментираш