facebook
twitter

България

Пациенти са притеснени от прехвърлянето на фонда за деца към НЗОК

145
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Националната пациентска организация изразява притеснения доколко здравната каса е готова да поеме дейността на Фонда за лечение на деца, пишат оттам в отворено писмо до институциите.

С промени в закона от 1 април фондът преминава към здравната каса и организацията пита каква готовност има да бъде осъществено прехвърлянето. "Важно е обществото и пациентското движение да имат актуална информация за този процес на всеки един негов етап“, казват от организацията. Още когато стана ясно, че от МЗ фондът ще премине към касата, се появиха съмнения, че това ще стане безболезнено и че касата ще може изцяло да осъществява всички функции на фонда. От касата и МЗ многократно увериха, че нищо в работата на фонда няма да се промени, освен това, че общественият му съвет, който сега има последното решение за финансиране на всеки случай, ще бъде закрит. В него членуват лекари, неправителствени организации и медии и се смята, че така се гарантира прозрачността в работата на фонда.

"Има ли изработен проект за подаване на заявленията за лечение? Има ли подготвен проект на структурните промени в НЗОК, с които се създават структурните звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики? Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал? Има ли изработен проект на консултантите по взимане на решения за лечение в чужбина? Предвижда ли се подалите заявления по електронен път да проследяват тяхното движение, становищата и решенията по тях?“, питат сега от Националната пациентска организация. "Надяваме се прехвърлянето да бъде осъществено по начин, по който няма да се допусне влошаване на клиничната картина на заболяванията на нуждаещите се, или да доведе до летален изход поради административни неуредици или забавяне взимането на адекватни и своевременни решения“, пише още в писмото.

СПОКОЙСТВИЕ

От касата отново увериха, че промяната ще протече без трусове и няма място за притеснения, междуведомствена група от МЗ и НЗОК работи по детайлите по прехвърлянето, администрацията на фонда е поканена да продължи да работи в него. "От 1 април той ще продължи да работи, както и сега", смятат от НЗОК.

Все още няма коментари

Още

Български екип ортопеди за пръв път постави растяща протеза

30.05.2019

Ана Атанасова

211
Фондът за лечение спря окончателно да се финансира от дарения
Жалбите до омбудсмана за здравни права растат драстично

05.04.2019

Ана Атанасова

482

Влез или се регистрирай за да коментираш

×