facebook
twitter

България

Отново се надигат протести в защита на децата с ракови заболявания

48
 Илияна Кирилова

Протест под мотото "Децата с рак, забравени от МЗ" организира на 11 юли сдружението на деца с онкохематологични заболявания. Сдружението от години иска промени в регламента за отпускане на медикаменти за малките пациенти.

Става дума за лекарства, които нямат регистрация у нас, основно защото са спрени от производителите заради прекалено нерентабилни цени. Те все пак се осигуряват по определен ред, но той е сложен и тромав. От сдружението напомнят, че проблемът с лечението на децата с онкохематологични заболявания съществува още от 2009 г. и е добре известен на институциите, че периодично от позитивния списък отпадат медикаменти, които са част от основните протоколи за лечение на децата, но никой не е направил нищо този въпрос да бъде решен. Поети са ангажименти, които обаче не са изпълнени. Последно от МЗ обещаха законова промяна, която да позволи болниците да купуват и отчитат по-лесно медикаментите.

"Изпълнявайки поетите ангажименти към Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, на среща, състояла се на 26 юни, управителят на институцията д-р Дечо Дечев изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба", съобщиха по този повод от НЗОК. Предложенията имат за цел да се облекчи процедурата за подаване на заявленията за лечение на деца по линия на бившия фонд за деца, както и да се съкрати срокът за разглеждането им.

Все още няма коментари

Още

60% от центровете за специални деца са минали на е-обучение
Норвегия е №1 за отглеждане на деца, а България - 45-а

21.02.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1966 19
ММС не увеличи парите за спортуване на деца и ученици

11.02.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

882 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×