facebook
twitter

България

МВР получи отсрочка до 2021 г. за 10-годишните паспорти

Дотогава ведомството трябва да се подготви организационно и технически за издаването на новите документи
999
 Илияна Кирилова

Държавата ще издава паспорти със срок на валидност 5 или 10 години в зависимост от желанието на гражданите, заявяващи нов документ. Това решиха вчера депутатите, след като приеха окончателно поправки в Закона за българските лични документи. Досегашният режим, при който паспортите важат 5 години, се запазва само за непълнолетните.

Кога българите ще могат да се възползват от тази възможност, зависи изцяло от МВР. В закона беше записано, че най-късно до 1 януари 2021 г. вътрешното ведомство трябва да свърши цялата организационна работа и да осигури необходимата техника и софтуер за издаване на 10-годишни паспорти. Така парламентът оставя на министерството близо година и половина гратисен период, от който институцията най-вероятно ще се възползва докрай.

Депутатите предвидиха и няколко други улеснения за гражданите. Със същото заявление, с което се иска 10-годишен паспорт, ще може да се заръчва и лична карта. При повторно издаване на паспорт вече няма да се налага заявителите да подават редица данни като имена и дати на раждане на родители, имена и ЕГН на съпруг или съпруга и др.

Въвеждат се нови срокове за издаване на лични карти и паспорти: при обикновена услуга - до 30 дни, при бърза услуга - до 3 работни дни, а при експресна - до 8 работни часа от приемане на заявлението. Когато заявката е подадена в посолство или консулство в чужбина, обикновената услуга ще бъде до 45 дни, а не до 90 дни, както е сега, а при бърза услуга - до 30 дни.

Известно облекчение ще донесе на българските граждани, пребиваващи в чужбина, възможността да получават нови лични документи по пощата или чрез куриер. Те обаче трябва да са подали лично заявление за документа в българско посолство или консулство в чужбина; да са заявили адрес за получаване на новия документ в страна, където България има свое представителство или поне акредитиран посланик; разходите за доставката да са били платени при подаването на заявлението. Документът ще може да се пренася само от лицензиран пощенски или куриерски доставчик и ще се получава единствено лично.

Парламентът определи и срокове, при които чужденци, получили убежище, статут на бежанци или хуманитарен статут у нас, ще могат да получават български лични документи - до 30 дни при обикновена услуга и до 10 работни дни - при бърза.

ПРИВИЛЕГИЯ

По предложение на ГЕРБ беше прието, че чужденци с доказан български произход ще получават разрешение за продължително пребиваване до 1 година у нас, без да имат виза. Привилегията обаче ще важи само за онези, които са приети като студенти в редовна форма на обучение в българско висше училище.

Все още няма коментари

Още

ДБ прави днес протест за оставка на вътрешния министър

13.07.2020

371
Борисов атакува Радев и НСО и заради морската охрана на Догансарай

10.07.2020

Обновена

12267 123
Полицаите протестират на професионалния си празник

05.07.2020

Обновена

721 4

Влез или се регистрирай за да коментираш