Quantcast
Мъж отива на съд за хакнат фейсбук профил | СЕГА
facebook
twitter

България

Мъж отива на съд за хакнат фейсбук профил

За 40 минути той сменил паролата и имейла за достъп и изчистил личната информация
1 046
 Илияна Кирилова

26-годишен мъж бе даден на съд за неправомерно проникване в чужд профил във Фейсбук, отправяне на заплахи и държане на порнографски материали, изобразяващи непълнолетни лица, съобщава прокуратурата.

"Обвиняемият Б. живеел заедно със съпругата си и детето им в Кресна. Мъжът притежавал преносим компютър и бил абониран за доставка на интернет услуга. Той имал добри компютърни познания по програмиране и софтуер. Бил запознат с различни начини за влизане в чужди профили в социални мрежи и електронни пощи", разказва в официално съобщение държавното обвинение.

Той започнал периодично да сваля от различни сайтове порнографски материали като към момента на операцията срещу него на лаптопа си мъжът държал 21 файла с подобно съдържание, за създаването на които са "били използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18 години". "Обвиняемият ползвал интернет мрежата за задоволяване на сексуалните си желания и предпочитания. Той постоянно разглеждал различни профили на момичета и жени в социална мрежа Фейсбук", пише още държавното обвинение. По неправомерен начин той успявал да проникне в профилите им и получавал достъп до техните снимки и видеофайлове. Някои от тях Б. записвал на компютъра си и така събрал множество снимки на голи жени и видеоклипове със сексуално съдържание.

Така обвиняемият Б. открил във Фейсбук профил на 23-годишна жена от Благоевград, успял да получи достъп до него без разрешение на титуляря, след което влязъл в него. В рамките на четиридесет минути той променил, пренесъл и изтрил компютърни данни в чуждия профил във Фейсбук. Той нулирал и сменил паролата за достъп, променил имейл адреса на профила, изтрил телефонния номер на жената от профила й и пренесъл данни за избраните й приятели.

Б. блокирал достъпа й до профила и се сдобил с нейни голи снимки. Това го мотивирало да опита да я принуди да му изпрати против волята си други такива. В продължение на три дни Б. изпратил на електронната поща на жената четиринадесет съобщения със заплашителен характер. По този начин обвиняемият искал да я накара да му изпрати нейни голи снимки с посочени от него конкретни указания за вида им. В противен случай Б. заплашил жената, че няма да й върне достъпа до профила й в информационната система и ще публикува всички нейни голи снимки в публичното пространство.

Младата жена не изпълнила исканото от Б., а подала сигнал в полицията. След това той бил привлечен в качеството на обвиняем и спрямо него е започнало наказателно производство. Предстои то да продължи в съда.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

4770
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3695
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1260