facebook
twitter

България

МРРБ пренасочва 40 млн. лв. за маски и медицинско оборудване

286
 Илияна Кирилова

40,4 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" ще пренасочи регионалното министерство към Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса. С парите ще бъдат осигурени консумативи и медицинско оборудване. Очаква се с тях да бъдат закупени респиратори за нуждите на лечебните заведения, предпазни средства като ащитни маски, олекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти. Осигурен е и ресурс за закупуване на тестове за изследване на вируса. 

Парите  по оперативната програма са осигурени чрез пренасочване на недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси към оста, по която бенефициент е здравно министерство - "Регионална здравна инфраструктура", уточняват от МРРБ. Не е ясно откъде обаче ще се осигурят наличности от тези консумативи. България заяви желание да участва и в обща поръчка на ЕС за закупуване на респиратори и тестове. МРРБ отвори и процедура за закупуване на два медицински хеликоптера за нуждите на спешна помощ. Прогнозната стойност е 20 млн. лв., като решението за тази поръчка без взето преди пандемията.      

Вече се разбра, че преструктуриране ще има и по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". От програмата ще бъдат осигурени 60 млн. лв. за Министерство нна здравеопазването, с които ще бъдат покрити обещаните добавки от по 1000 лв. към заплатите на медицинския персонал на първа линиия в борбата с коронавируса. Очаква се проектът да бъде реализиран до края на годината и да обхване 14 000 сужители. С парите ще може да се наема допълнителен медицински персонал, ще се покриват и разходи за транспорт между болници и до домове на пациенти под карантина. Социалното министерство обещава други 20 млн. лв. на общините за допълнително подсригуряване на социалния патронаж - осигуряване на храна, медикаменти, дезинфектанти на самотни възрастни хора и семейства под карантина. 

Както "Сега" писа, Европейската комисия позволи на държавите членки да не възстановяват в европейския бюджет неизразходвани аванси по оперативните програми, като за България сумата е 122 млн. евро. Парите могат да се използват като национално съфинансиране по проекти, свързани с борбата с вируса. Очаква се преструктуриране да има и по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", като ще се търсят допълнителни възможности по нея за подпомагане на пострадали в кризата фирми. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

23.05.2020

1796 8
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3114 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4963 91

Коментари

Талибан

Погледнете в б@з@р.бг. ВСИЧКИ обяви на първа страница са все дезинфектанти и маски. Преборихте спекулантите, спор нема...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×