Quantcast
Кабелни оператори за акцията на ГДБОП: Взеха ни и фенерчетата | СЕГА
facebook
twitter

България

Кабелни оператори за акцията на ГДБОП: Взеха ни и фенерчетата

391
 Елена Бацалова
Цялата строгост на жандармерията в Гоце Делчев.

Въпреки че ГДБОП се закле, че не е спирала интернета по време на акцията си срещу кабелното пиратство, потърпевшите оператори продължават да разпространяват драматичен опис на пораженията. "От две денонощия с колегите ми се опитваме всячески да възстановим нанесените от спецслужбите щети", написа Иван Тушев от "Ултранет". Той обвини спецслужбите в пълна липса на професионализъм, като твърди, че освен ключова телекомуникационна апаратура, проверяващите са прибрали и фенерчета, комплекти с отвертки, зарядни за телефони.

"Иззехте най-безочливо сървърния клъстър за виртуализация, като по този начин затрихте десетки системи за автоматизация, мониторинг и контрол както на преносната, така и на мрежата за крайни потребители. С други думи, спряхте интернет услугите и преноса на данни за целия регион", пише Тушев в профила си във Фейсбук за пораженията в Сандански. Според него след проверката в Гоце Делчев сървърното помещение е оставено на плочки. Във форума на "Сега" от други фирми разказват сходни преживявания и се оплакват, че е свалено цялото оборудване, а не само кабелното. "С един бус отмъкнаха цялото оборудване! Всичкото оборудване е свалено по най-зверския начин. Само едни жици са оставили в сървърните помещения", пишат от "Кабел САТ Запад".

Според потърпевшите акцията е поръчкова и обслужва интересите на големите играчи на пазара. ГДБОП контрира с твърдението, че води последователна битка срещу кабелното пиратство, а щетите от нелегалните фирми само за два месеца са били за над 10.5 млн. лв. на носителите на права - големите телевизии като Нова, Би Ти Ви, HBO. Шефът на отдел "Киберпрестъпност" Явор Колев заяви на специален брифинг, че никъде при операцията не е засегната легалната дейност на операторите. Той обяви, че в момента никой не излъчва незаконно в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас. Картината, ако се съди по оплакванията в социалните мрежи, е съвсем друга - и вчера следобед в Гоце Делчев не беше възстановен напълно интернетът на потребителите.

ДАННИ

Колев припомни, че през 1998 г. кабелното пиратство у нас е било 100%. Сега от 2.4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми.

Ключови думи:

кабелно пиратство, ГДБОП
Все още няма коментари

Още

Първо бият, после питат

18.10.2020

7081 12
5 сгрешени адреса, посетени от ГДБОП

15.10.2020

Г-н БАЛЕВ

4670 6
Дисциплинарна проверка търси виновен за грешката на ГДБОП

14.10.2020

Обновена

7846 33

Влез или се регистрирай за да коментираш