facebook
twitter

България

Институциите си прехвърлят топката за задържания кмет на Несебър

Нито ЦИК, нито областната управа могат да обяснят дали преизбраният Николай Димитров може да положи клетва от ареста
393
 БГНЕС

Казусът, който се заформи около обвинения за купуване на гласове кмет на Несебър Николай Димитров, се оказа толкова сложен, че нито една институция не може и не желае да се захване с разплитането му. Димитров беше преизбран като кмет, но не може да положи клетва, тъй като остава в ареста. Бургаската областна управа поиска указания от Централната избирателна комисия. ЦИК обаче отказа с аргумента, че няма правомощия да се намесва.

Димитров е кмет на Несебър от 2007 г. На последните местни избори той се кандидатира отново като независим. Дни преди първия тур прокуратурата го обвини за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове и Димитров посрещна изборния ден в ареста. Въпреки това спечели вота, и то с впечатляващ резултат - 59.5%.

По закон новоизбраният кмет трябва да положи клетва на първото заседание на общинския съвет, което е насрочено за 11 ноември. Димитров, както и двама от новите общинари - Георги Георгиев и Петър Хрусафов, обаче не могат да се явят, тъй като междувременно съдът одобри искането на спецпрокуратурата да бъдат задържани за постоянно. Така кметът не може да встъпи в длъжност, а не е ясно кой в случая трябва да го замести. Именно затова областната управа е потърсила съдействие от ЦИК. 

Вчера комисарите категорично отказаха да се намесят в казуса. Пред в. „Сега“ говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни, че проблемът трябва да се разреши в съответствие със Закона за местното самоуправление. „Ние прилагаме законите, нямаме право да ги тълкуваме“, отсече Цанева. Не била компетентна в случая и Общинската избирателна комисия - Бургас. Отговорът на ЦИК на практика означава, че топката, която областният управител на Бургас се опита да прехвърли на изборната администрация, сега се връща обратно при него.

Проблемът е, че няма конкретна законова разпоредба, която да се приложи в случая. В ЗМСМА са изредени 13 различни варианта, при които пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно. Нито един от тях обаче не засяга сценария, в който се намира новоизбраният кмет на Несебър.

ПРИЗИВ

Ина Лулчева - адвокатът на Николай Димитров, вчера призова спецпрокуратурата да отмени наложената мярка „задържане под стража“ на клиента й, за да му позволи да участва в първото заседание на общинския съвет и да се закълне. „Πpeпятcтвaнeтo нa г-н Димитpoв дa пoлoжи ĸлeтвa пpeдcтaвлявa пpяĸa нeoпpaвдaнa нaмeca в мecтнoтo caмoyпpaвлeниe. Πo тoзи нaчин, бeз дa e нeoбxoдимo в eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa нa Hиĸoлaй Димитpoв e oпит чpeз cpeдcтвaтa нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo дa бъдe пoдмeнeн дeйcтвитeлният вoт нa избиpaтeлитe“, пише в молбата на Лулчева към обвинението, цитирана от сайта „Де факто“. Ако мярката не бъде заменена с по-лека, адвокатът настоява да бъде осигурена възможност на Димитров да положи клетва, оставяйки на прокуратурата да реши как да стане това.

Все още няма коментари

Още

Не спецправосъдие, а шпицкоманда

16.03.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9189 7
Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1231 9
Захариева и неин заместник бяха разпитани за паспорта на Божков

09.03.2020

Обновена

3784 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×