facebook
twitter

България

И Елена Йончева е обвинена, че не била предвидила срива на КТБ

1 038
 Илияна Кирилова
Елена Йончева

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение за пране на пари на депутатката от БСП Елена Йончева с любимия си абсурден аргумент - че като журналист през 2012 г. е трябвало да се досети, че КТБ ще бъде съборена 2 години по-късно, а парите в нея са с престъпен произход. По същата схема вече бяха обвинени свидетели, които взели коледни бонуси от банката същата година, както и дъщерята на банкера Цветан Василев, обявен в навечерието на 2012 г. за "Мистър Икономика".

Йончева е предполагаем водач на евролистата на социалистите. Новината за обвинението й беше съобщена от БСП, а след това от прокуратурата потвърдиха.

Миналия ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева заедно с този на още петима депутати, за да я разследва за пране на пари от КТБ. Според тях има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Вирджинските острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката.

Разследването срещу Йончева се появи 6 години след предполагаемото престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през лятото на 2018 г. след сигнал на депутати от ГЕРБ.

 

СПЛАШВАНЕ

Пред БНР Йончева определи повдигнатото й обвинение като абсурдно и политическа поръчка. "Аз се надявам това дело да стигне по-бързо в съда, за да стане ясна цялата несъстоятелност на обвинението. Специализираната прокуратура се използва за сплашване, за заплаха, противниците на ГЕРБ просто да замълчат", каза тя. В периода, разглеждан от обвинението, тя работеше за ТВ7 - медията, свързана с Цветан Василев и Делян Пеевски. С парите Йончева е купила тв техника за предаването си и твърди, че и днес техниката е налична.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Абсурдно е адвокатите да бъдат превръщани в ченгета

31.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2255 1
Адвокатският съвет: Няма да сме доносници заради прането на пари

27.07.2020

3329 10
Съдът не позволи на Атанас Бобоков да излезе от ареста

27.07.2020

1787 20

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....мдааа, кратко и ясно обобщение - само не става ясно кой ще плаща след решението на съда в Страсбург.

 

Бат Бойко, четеш ли?

 

Не се коркай за снощи, нямам проблеми с гнева, просто прагът ми на търпимост към самозабравили се малчугани (не си ти) вече  е нисък.

 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Обвинена е, че е парала пари. 300 000 евро. Като се има в предвид канския рев цяла седмица, май нещата не са безобидни. Другото са фантазии.

Ленчето явно са я сгащили в небрано лозе. Този плач, интервюта и какво ли не, не са случайни. Как можа Цацарини да и пусне обвинение точно сега? Жената я готвеха да смени Серго като водач на листата, ама след тоя резил... Може ли да и причинят това, вместо да и дадат награда и да и вдигнат паметник? Няма сега 10 000 евро заплатка в Брюксел

 

А ето какво има да каже по темата един пловдивски диско водещ и по съвместителство шеф на Еленка и Гарелов в ПИК.

Аз съм изненадан и шокиран от това, че КТБ е била източвана от обща фирма на Елена Йончева и Цветан Василев. Василев имаше преторианска гвардия в ТВ7, в която бяха и Елена Йончева и Иван Гарелов.

 

Цветан Василев заяви на мен като на изпълнителен директор, както и на другия изпълнителен директор, че документалните филми и репортажите в новините на Елена Йончева са негов финансов ангажимент.

 

Филмите на Елена Йончева никога не са били финансирани от ТВ7, а сега разбирам, че това е ставало от офшорна фирма.

Кошлуков и Любен Дилов-син са били принудени еднолично от Цветан Василев да подпишат продуцентски договор да излъчването на Оригиналът с водещи Иван Гарелов и Елена Йончева. Заради което стигам до заключението, че Елена Йончева и Иван Гарелов са лични хрантутници на Цветан Василев, както и други журналисти, които се обърнаха и започнаха да плюят и да храчат срещу мен.

Става интересно другаре!

Влез или се регистрирай за да коментираш