facebook
twitter

България

Хора с увреждания ще получат до 100 хил. лв. за рампа и асансьор

Курсът за шофьорска книжка също ще се финансира
684
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Хора с доказан дефицит на горните и долните крайници ще могат да кандидатстват за бюджетни средства, за да направят по-достъпни и удобни спрямо специфичните им потребности своите жилища. Условието е да имат постоянен адрес в жилищната сграда, която ще се преустройства. Средствата, които могат да получат с едно проектно предложение са 12 хил. и 100 хил. лв. с ДДС. Това е записано в проекта на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Документът е публикуван на страницата на Министерския съвет, а общественото му обсъждане ще приключи на 28 юли.

С отпуснатите държавни средства ще се изграждат съоръжения за преодоляване на различни нива в жилищните сгради след одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж или поставяне. Кандидатите за бюджетно финансиране ще сключват след одобрение от експертна комисия договор за изпълнение, финансиране и отчитане на изпълнени дейности. Проектното предложение трябва да предвижда единствено изграждане/монтиране на рампа и/или подемна платформа и/или асансьор, пише в условията.

Програмата има и втори компонент, чиято цел е да улесни мобилността на лицето и социалното му приобщаване. По него ще се отпускат до 8000 лв. за приспособяване на лично моторно превозно средство съгласно функционалните дефицити на всеки. Програмата допуска и финансиране на обучение за управление на моторно превозно средство, в случай че човекът няма правоспособност.

Всеки ще може да кандидатства в рамките на годината и по двата компонента на националната програма, но поотделно – с две отделни заявления. Кампания за набиране на проектни предложения ще бъде обявена на интернет страницата на социалното министерство, а разяснения по възможностите за финансиране по дейностите ще се дават от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Общините пък ще трябва да подпомагат хората с увреждания при изготвяне на проектните предложения. Все още не е ясно колко хора се очаква да бъдат обхванати в тази нова възможност.

Все още няма коментари

Още

Личните асистенти вече се осигуряват по нов ред

03.09.2019

Искра Ценкова

1447 4
Няма да има отсрочка за подаване на проекти за достъпно жилище

02.09.2019

Искра Ценкова

355
Социалното министерство обрече на провал програмата за достъпно жилище

27.08.2019

Екип на

832

Влез или се регистрирай за да коментираш

×