facebook
twitter

България

Хелзинкският комитет обвини властта, че поощрява саморазправата в Габрово

569
БГНЕС

Властите се ръководят по-скоро от политическия пиар, отколкото от закона, в реакцията си към етническото напрежение в Габрово. Това обяви Българският хелзинкски комитет (БХК) по повод размириците в града, провокирани от побоя, който трима роми нанесоха на магазинер.

От БХК напомнят, че нито един представител на властта не е осъдил вандалските атаки срещу къщи на роми, последвали побоя. „Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло“, посочват правозащитниците.

Расистките престъпления представляват голяма опасност за обществения ред и затова „властите би следвало да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, а органите на реда да изпълнят задълженията си за гарантиране на сигурността“.

Наказателната отговорност е лична, припомнят правозащитниците. И предупреждават: „Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход“.
 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

У нас има расизъм не само по стадионите, но и в парламента, и в правителството

18.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3350 120
БХК разкритикува единствения кандидат за главен прокурор

15.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1136 4
Цацаров затвърди законността на Хелзинкския комитет

09.10.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

268

Коментари

peniko

ДЕПМ на сичките хелзински комитети.....да не се бърка със столицата на Финландия.

vladofff

Първите 20 години от живота ми преминаха в Габрово. Тогава имаше съвсем малко цигани. И въпреки това често като ни хванеха ни биеха и малтретираха без причина. По тия съображения към осемнадесетата си година бях завършен "расист" на тема цигани. После ми отне много време да преосмисля позицията си и да престана да деля циганите от българете и другите... В момента мога да дам и много примери за цигани с начин на живот, мислене и т.н., на които голяма част от българете не може да се похвалят, че отговарят, както и за мнозина българи, водещи повече от мангалски начин на живот... Затова, от десетилетия вече деля хората само на "граждани извършващи престъпления" и такива дето не... Въпреки това на членовете на "комитета" пожелавам, ама съвсем случайно и непринудено, персонално да пострадат от тъмнозелените граждани извършващи престъпления, да се сблъскат с избирателната към тях безнаказаност, и пак да ги видя какви псалми ще пеят...   

pbdan

Нищо подобно. В Габрово имаше жандармерия, която спря на няколко пъти шествието към ромските къщи. Да кажа пак, че в Габрово няма цигански квартал. Живеят по няколко къщи в различни квартали. Има три вида цигани в Габрово. Едните са открай време в града (Дико и Божана) за които има и вицове. Другите (250-300) души дойдоха преди 20-30 години, но се вкултуриха(малко са) и не създават проблеми. Габровци се вдигнаха не заради побоя на магазинера(не е габровец), а поради нашествието от 2-3 години на цигани от Казанлък, Котел и други по-малки селища от Южна България. Тези цигани са расли в гета и като дойдоха, настаниха се в обезлюдени къщи и започнаха със зулумите. Движат се по 5-10, преджобват деца, младежи, възрастни хора, закачат момичета, превземат паркове като лягат на пейките, пият бира, пускат си конете да пасат в градинките на парка, пускат чалга. Ето това писна на габровци и ако сега бяха 2-3000 за едно сбиване, помислете за нещо подобно като в Русе и Търново.Нека търновци и русенци да си вземат поука за нещастните Вероника и Виктория.

SvSophia
снимка на SvSophia

Тоз комитет си е объркал самоидентификацията - Ромски комитет по ще му приляга.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×