Quantcast
Глобата за "нощна музика" ще стига до 12 000 лева | СЕГА
facebook
twitter

България

Глобата за "нощна музика" ще стига до 12 000 лева

171
 Профил във
През миналата година лидерът на НФСБ Валери Симеонов на няколко пъти се похвали с акциите си по морето в социалните мрежи.

Близо година след като одобриха на първо четене солени глоби за силна музика през тъмната част от денонощието, вчера депутатите окончателно приеха Закона за защита от шума в околната среда, внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Силна музика не може да има в часовете между 14 и 16 часа и от 23 до 8 часа. За зареждането на търговските обекти забраната за вдигане на шум е от 22 до 8 часа. За същите часове се забранява и шумът при строителство. Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия. Изключение е предвидено и за религиозните храмове.

Новите разпоредби идват и година след показните акции на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов, който "затваряше" заведения по морето заради силната музика в малките часове на нощта. Още тогава обаче се появиха критики, че лидерът на НФСБ се е фокусирал единствено в барове и нощни клубове в района на Бургас.

"Днес е един добър ден за българската нация. България беше царството на шумовата анархия, но с днешното решение на Народното събрание се слага край на това", зарадва се Валери Симеонов. Той определи закона като изключително необходим с оглед "тежките поражения, които шумът нанася на хората". С ограниченията в закона не ограничаваме обществените мероприятия, митинги и шествия, подчерта Симеонов.

Санкцията за вдигане на шум в заведения, барове, ресторанти и др. през нощта ще бъде от 3000 до 6000 лв. при първо нарушение и от 5000 лв. до 12 000 лв. при повторно провинение. Глобите за шумни купони у дома пък ще бъдат между 500 и 1000 лв. при първо нарушение и между 2000 и 6000 лева при следващо.

 

ПО НОТИ

По преценка на МВР или при отказ да се намали музиката или да се спре шумът силите на реда ще могат да изземат озвучителната техника и апаратура, предвижда още законът. Именно МВР ще отговаря за това дали разпоредбите се спазват. Това е важно, тъй като до момента за контрола отговаряха шест министерства и съответните общини, обясни Валери Симеонов. А ако дадено заведение откаже да намали музиката, то ще бъде затворено за три дни. Ако в рамките на една година бъде констатирано второ нарушение, обектът ще затвори врати за 14 дни.

Още

НФСБ си смени името и махна Валери Симеонов

05.12.2021

37136
Валери Симеонов е осъден от журналисти за клевета

27.09.2021

2956
Симеонов пак ще отговаря за "кресливи жени с уж болни деца"

08.07.2021

2480