facebook
twitter

България

Гешев недоволен от кмета на Костенец заради лошия му пример

"Обещава, вместо да получава", пошегува се зам. главният прокурор
233
 БГНЕС
Прокурор Иван Гешев благодари на гражданите, които подават сигнали за корупция, а не само да говорят на маса.

Зам. главният прокурор Иван Гешев изрази недоволството си от задържания заради предлаган подкуп кмет на Костенец Радостин Радев, защото давал лош пример на останалите кметове. "Обещава, вместо да получава", пошегува се той пред журналисти, цитиран от Фокус.

По негови думи Радев е арестуван, след като предложил 30 хил. лв. на общинар от опозицията в Костенец, за да гласува по определен начин на сесия на общинския съвет. "Ако беше от мнозинството, нямаше да се наложи да се използва този мотивационен подход", предположи Гешев. Той обясни, че става дума за гласувана обществена поръчка за реконструкция на основно училище в града, която струвала на общината около 1 млн. лв. "Това, че в конкретния случай общинският съветник е преценил, че е в интерес на общината и го е подписал, не означава, че няма извършено престъпление", изтъкна зам. главният прокурор. 

На въпрос дали става дума за един или повече общински съветници, на които е обещаван подкуп, Гешев отговори, че идеята е била да бъдат привлечени още двама. От думите му става ясно още, че разследването срещу кмета Радев се води от спецпрокуратурата от март и е по сигнал на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като по случая са използвани и СРС. „Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, похвали се Гешев. Той изтъкна, че Радев го грозят няколко обвинения - за длъжностно присвояване, безстопанственост, за неправилно съхранение на боеприпаси и оръжие.

Зам. главният прокурор не пропусна случая да благодари на истинските "герои" - тези, които подават сигнали за корупция. "Граждани, които не само говорят на маса как има корупция в България и тихичко си плащат, без да се оплакват и да подават сигнали. А граждани, които имат позиция !", отбеляза той. Гешев дори описа как хората в Костенец са посрещнали прокурорите с въпроса: "Защо се забавихте толкова ?!".

Все още няма коментари

Още

Кметът на Перник се закани да съди екоминистъра

21.03.2020

4692 4
КПКОНПИ губи делото срещу бивша шефка на съд

14.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2577 3
Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

20.02.2020

4937 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×