Quantcast
ГЕРБ парира всички опити за прозрачност в "Пловдив 2019" | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ парира всички опити за прозрачност в "Пловдив 2019"

Скандалите в културната столица на Европа стигнаха до "Гардиън"
1 317
 Илияна Кирилова
Опозицията още няма информация колко струва откриването на културната програма.

С нападки, арогантни обиди и последващи извинения и без никакъв напредък по нито една от четирите точки от дневния ред приключи вчера извънредното заседание на Пловдивския общински съвет за проблемите с годината на Пловдив като културна столица на Европа. Събирането на малкия парламент беше инициирано миналата седмица с подписите на 21 общински съветници от "Обединени патриоти", БСП, "Съюз за Пловдив" и двама независими.

Основните настоявания на опозицията бяха за повече прозрачност на дейността на общинската фондация "Пловдив 2019" за начина, по които се одобряват проектите за Европейска столица на културата и как се разходват 76 млн. лева за подготовката и провеждането на събитието. Опозицията се обедини и около отстраняването на артистичния й директор Светлана Куюмджиева след ескалиралото напрежение около насрочената за юли фотоизложба "Балкански прайд", която според ВМРО не се различава по нищо от организирането на гей парад в града под тепетата. Скандалът стигна чак до британския "Гардиън", който в неделя пусна материал, че хомофобията в България тревожно нараства, цитирайки нападение срещу ЛГБТ център в София и надписи по сградата на общинската фондация "Пловдив 2019" срещу гей пропагандата в града и с нецензурни думи.
Предизборен цирк - така нарече кметът на Пловдив Иван Тотев извънредното заседание, след като самият той оцеля като председател на общинската фондация "Пловдив 2019". Не беше прието и предложението на опозицията за отстраняването на цялото ръководство на фондацията. Артистичният директор Светлана Куюмджиева също остана на мястото си, въпреки че заседанието бе свикано най-вече за нейната оставка. Отчетите на фондацията за 2017 и 2018 г. и за първите два месеца за 2019 г. също не бяха приети, тъй като по думите на Тотев пловдивчани вече са ги гласували. От опозицията обаче подчертават, че гласовете на пловдивчани са само гласовете на ГЕРБ. Въпреки настояванията не беше представена и справка за всички договори, както и информация за отпуснатите и изплатени суми.

РЕАКЦИЯ
Вчера сутринта арт директорът Светлана Куюмджиева подчерта пред Нова телевизия, че проектът за изложбата "Балканска гордост" е организиран от софийската фондация "Глас". Според Куюмджиева намесата на общинските съветници в работата на фондацията е грозна провокация и обвинения в гей пропаганда.

Още

Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

437
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3656
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3452