facebook
twitter

България

ГЕРБ и ДПС се отказаха да укриват имотите на общинарите

970
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Общинските съветници ще продължат и занапред да обявяват имущество и конфликт на интереси пред държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Това стана ясно вчера, когато депутатите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид обявиха, че се отказват от скандалната си идея общинарите да бъдат извадени от кръга на лицата, проверявани по линия на антикорупционния закон.

Кирилов и Хамид внесоха законовото предложение през декември 2018 г. с абсурдния аргумент, че КПКОНПИ не разполагала с нужния капацитет да проверява местната власт. „Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат“, написаха двамата депутати в мотивите си.

Убедеността им, че вършат услуга на антикорупционната комисия, обаче се стопи, след като прокуратурата остро разкритикува инициативата им. Това беше достатъчно вносителите да се откажат от поправката. "Идеята бе комисията да се фокусира върху корупцията по високите етажи, а това няма как да стане, тъй като е затрупвана с декларации на общинари. Но, от друга страна, има големи общини, където конфликтът на интереси на общинските съветници потенциално е не по-малък от този на народните представители. Нямаше как да разграничим големите от малките общини и затова решихме с г-н Кирилов да го оттеглим“, обясни Хамид.

И двамата вносители обаче запазиха мълчание по друго свое предложение, което среща съпротива - възможността граждани да бъдат призовавани в служебните помещения на антикорупционната комисия. Ако не се явят и нямат извинение, ще бъдат довеждани принудително от служители на МВР. Текстът е написан така, че позволява това да се случва и през нощта.

От Върховния касационен съд определиха това като „форма на задържане“. И посочиха, че в законопроекта изобщо не е уточнено какви са обстоятелствата, при които КПКОНПИ може да реши, че даден гражданин задължително трябва да се яви пред нея.

Все още няма коментари

Още

Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

24.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

19471 83
Домусчиев и ДПС бягат от темата "лотарии"

24.01.2020

2700 5
ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС

Влез или се регистрирай за да коментираш

×