Quantcast
Едва 30 шахти са обезопасени след смъртта на 16-годишния Людмил | СЕГА
facebook
twitter

България

Едва 30 шахти са обезопасени след смъртта на 16-годишния Людмил

Прокуратурата още разследва кой е виновен за токовия удар, убил детето
231
 Илияна Кирилова

Столичната община е сложила датчици на едва 0,75% шахтите в София. Устройствата ще алармират за отварянето на шахтите и това трябва да помогне за обезопасяването им. Данните за това доколко е изпълнено обещанието, дадено от кмета Йорданка Фандъкова, след като на 14 февруари дете загина от токов удар при стъпване върху шахта, бяха изнесени от "Свободна Европа". Изданието цитира проверка, извършена в края на април.

16-годишният Людмил бе убито от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоар в центъра на София - пред болница "Св. Иван Рилски". Институциите, ангажирани с последващи действия по случая, са Столичната община и Софийската градска прокуратура. Но и двете не са постигнали почти никакви резултати до този момент.

Дни след смъртта на детето Софийска градска прокуратура (СГП) пое надзора върху разследването. Обвинението трябва да обясни кои са отговорните лица за смъртта на 16-годишното момче, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърляха вината.

На този фон кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. Затова след смъртта на детето Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

Датчиците ще алармират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще проверяват състоянието на кабелите. От думите на кмета стана ясно, че това ще се случи в спешен порядък.

Два месеца и половина по-късно поставените датчици са едва 30. Според Столичната община всички те са поставени върху шахти на бул. "Александър Стамболийски". Т.е. два месеца и половина след като Йорданка Фандъкова пое ангажимент да се въведе контрол на съоръженията, в голяма част от които са поместени електрически кабели, това е сторено само в 0,75% от тях. Намерението на местната власт в София е до края на месец май шахтите с датчици да бъдат 100, казаха от пресцентъра на Столична община. Ако това се случи - в края на май, когато ще са изминали три месеца и половина от трагичния инцидент, едва 2,5% от шахтите в града ще бъдат снабдени с датчици.

Софийската градска прокуратура не дава информация докъде е стигнало разследването. Говорителката на столичното обвинение Антоанета Панчева отговаря на "Свободна Европа" с дежурното, че по случая "се работи". "Има много нови неща, въпросът е ще стигнат ли за обвинение", допълва прокурорката. Преди дни тя каза пред "Сега", че предстоят новини по този казус.

Още

Катастрофа с автобус блокира “Цариградско шосе”

28.09.2022

Обновена

2693
Мълния уби трима души в центъра на София

27.09.2022

Обновена

13823
Шофьорът, погубил французин, е карал поршето си със 195 км/ч

27.09.2022

2638