facebook
twitter

България

Една седмица барети и жандармерия не могат да открият убиеца от Костенец

МВР предупреди, че Стоян Зайков е въоръжен и много опасен
877
 bTV
Докато стотици полицаи издирват 43-годишния Зайков, беше открит трупът на братовчед му в Костенец.

Въпреки че от една седмица Костенец е под полицейска обсада и там са струпани впечатляващи сили на полицията, жандармерията и специалните части, МВР все още не може да открие 43-годишния Стоян Зайков, който е заподозрян за убийството на приятелката си Милена. Докато тече издирването, полицията откри още един труп на метри от къщата му. Вчера имаше акция в село Очуша, където органите на реда са използвали дори шокова граната. МВР предупреди, че Зайков е въоръжен и много опасен.

Първата жертва на Стоян Зайков е неговата приятелка - 38-годишната Милена Шишкова, която на 10 май бе намерена убита. Двамата са живеели на съпружески начела и имат син. Връзката им обаче приключила няколко месеца преди убийството. Вторият убит е 42-годишният Валентин, който е съсед и трети братовчед на заподозрения. Службите още се чудят дали има връзка между двете убийства, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Те са извършени с различно оръжие и засега няма данни втората жертва да е имала отношения с убитата преди това жена. Въпреки това Иванов допусна вероятността издирваният Зайков да се е укривал в къщата на своя братовчед. "Пред нас 42-годишният мъж категорично е заявил, че ще ни оказва съдействие и че с каквото може ще ни е полезен. Не е имал притеснения и не ги е споделял с нас. Това ни навежда, че той може да е и евентуален помагач, но това са само догадки", уточни главният секретар. Дни преди да бъде застрелян, Валентин е отказал полицаи да проверят къщата му, разкри шефът на Областна дирекция на МВР - София Николай Спасов. Той уверил органите на реда, че сам ще претърси дома си и ако има нещо, ще сигнализира. Не става ясно защо полицията не се е сдобила предварително с прокурорска заповед за претърсване или съдебно разрешение, а сляпо се е доверила на братовчеда на предполагаемия убиец. 

Към момента се работи по две версии за двете убийства в Костенец. Разследващите допускат, че Зайков може да се е укривал в дома на съседа си без неговото знание. "Със сигурност убиецът е пребивавал там, но дали през цялото време е бил там, или е влязъл непосредствено преди убийството, предстои за доказване", обясни Ивайло Иванов. Другата версия е, че 42-годишният Валентин е укривал братовчед си след първото убийство. "Знаем, че преди години Стоян Зайков е извършвал кражби от къщата на Валентин Петров. Но на този етап няма данни за пряк конфликт между двамата. В полицията няма подавани жалби. Просто са били като съседи - на "здравей-здрасти". Никой от съседите не е чул изстрели и не е видял нищо", коментира още Спасов.

Психолозите определят Зайков като психопат. Той е криминално проявен, излежавал е присъда и много добре познава района на Костенец. Поради тази причина главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова всеки, който забележи издирвания, да не предприема действия сам, а да сигнализира на полицията. Към момента няма информация Зайков да е направил опит да напусне страната. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бюджетът на МВР ще получи допълнително над 400 млн. лв.
Човек от КПП: Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд

27.03.2020

Обновена

61569 67
24 000 души у нас вече са под карантина

27.03.2020

2918 23

Коментари

brejnev19

А-бе вие не гледате ли телевизия? Толкова много криминални сериали има. В тях неяма жандармерия и полиция, които да търсят заподозрени или порестъпници. Това е дело на екипи за разследване.

Поне ако не знаете как се прави, гледайте сериалите и ще се научите.

Ако ли пък имайки разследващи екипи и досега не сте постигнали нищо - това е сигнал, че на вашите началници е разпоредено да не намерите престъпника. Той сигурно вече е извън пределите на страната и ще се върне, когато нещата утихнат.

Както при други случаи - ще намерите "съвсем случайно" някой бездомник, който да обере пешкира.

А иначе показваме "сила" - в Костенец е въведено силно полицейско присъствие. На всеки 2 метра полицай. Дори да има все още престъпник той едва ли е луд за да излезе и да каже здраси на полицаите. Това там се нарича БЕЗСИЛИЕ на полицията да се справи със ситуацията.

Пак казвам - гледайте сериалите момичета и момчета. Там ще научите, че най-лесно се залавя престъпник, като го успокоите, че всичко е свършило и приберете хората си от улицата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×