facebook
twitter

България

Една пета от болничните са в малките фирми

Според бизнеса хората са принудени да мамят заради бюрокрацията
548
 Илияна Кирилова

Повече от половината болнични листове се издават в медицинските центрове, а от личните лекари идват само 15% от тях. Около 20% от отпуснатите обезщетения са за малки фирми с персонал до 9 души, а по-големите - с до 50 работници, отговарят за 12% от болничните. Тези данни изнесе вчера пред БНР Григор Димитров от Българската стопанска камара. Според него преди да се започне с мерки за ограничаване на явлението, трябва да се помисли кои са причините, водещи до увеличаването на болничните дни и сериозното нарастване на бюджета за такива обезщетения. Димитров смята, че първата сериозна причина хората да мамят с болничните е бюрокрацията в обслужването на гражданите. Когато човек има да свърши някаква работа, трябва да отсъства от работа и най-лесно това става с болничен, обясни той.

Според бившия социален министър Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, дискусията по темата в момента се концентрира в неправилната посока. „Дори да махнем първите 3 дни от болничния, това няма да намали фалшивите болнични листа. Освен „туристическите болнични“ преди празниците, има и други – селскостопански“, коментира той. Нейков посочи два начина за справяне с проблема - кампания, която да стресне недобросъвестните или пък няколко предприятия да си създадат институт на "доверен лекар", през който да минават всички краткосрочни болнични на техните служители. "Направихме си експеримент - започнахме да пишем до всички контролни институции за източници на шоково количество болнични листа – до МЗ, до НОИ, до прокуратура и т.н. Никой не си мръдна пръста, но видяхме как в следващите няколко месеца рязко намаля броят на болничните от този източник. Този подход стряска недобросъвестните“, разказа Нейков.

ИДЕИТЕ

В момента се дебатират две промени в реда за изплащане на болничните - "Воля" иска да се върне старото положение и НОИ да плаща от първия ден, а Асоциацията на индустриалния капитал иска първите три дни да са неплатени, за да се дисциплинират служителите. Предложението на "Воля" бе отхвърлено на първо четене в социалната комисия, тъй като според Светлана Ангелова от ГЕРБ ще натовари прекомерно бюджета на НОИ. По предложението на АИКБ днес ще има голяма дискусия, но е спорно дали управляващите са склонни на такава непопулярна стъпка в навечерието на местните избори.

Ключови думи:

болнични, НОИ, работодатели
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МЗ остави 5000 души с непълна пенсия

07.07.2020

1579 1
Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли

23.06.2020

1332 10
Максималният осигурителен доход ще се вдига всяка година

17.06.2020

Обновена

3224 3

Коментари

Федя

Асоциацията на индустриалния капитал иска първите три дни да са неплатени, за да се дисциплинират служителите.

 

 

И кво сСЕГА? Трябва да им "благодарим", че не са предложили болничните съвсем да отпаднат!?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш