Quantcast
Единият от изгонените руски дипломати напусна България | СЕГА
facebook
twitter

България

Единият от изгонените руски дипломати напусна България

Аферата в Министерство на отбраната е квартален шпионаж, смята бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров
722
 Фейсбук

Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната, съобщава ТАСС, като се позовава на руското посолство в София.

"Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък. Вторият дипломат, диагностициран с коронавирусна инфекция, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателни PCR тестове. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка", обявили още от дипломатическата мисия на Русия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за неразумно".

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Софийският военно-окръжен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настояваше за ареста му.

 

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат спрени в очакване на съдебен процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", припомня агенцията.

 

„От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъцитеи резултатът е налице.“, обяви в същото време пред БНР Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприемали адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров. В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той и изтъкна, че „липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа“. На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

„Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира Димо Гяуров.  „Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, подчерта Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Още

САЩ отпуснаха още 40 млн.долара за българската армия

07.10.2022

2286
Евродепутатите ни се опълчиха групово срещу блокадата за Шенген

05.10.2022

17995
Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът България-Гърция е свобода

01.10.2022

Обновена

2283