facebook
twitter

България

Двойно по-малко защитени територии иска Валери Симеонов

В Банско ще правят референдум за втория лифт
481
Илияна Кирилова

Защитените територии у нас са прекалено много и пречат на страната, а ако природозащитниците спечелят още няколко казуса като този със строежите в Пирин, България може да се затрие, смята съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, един от най-гласовитите поддръжници на идеята за още лифтове над Банско.

В сряда Върховният административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 г., и така поне засега спря възможността да се строи в защитената територия. Решението беше отпразнувано в сряда вечерта от природозащитниците пред Министерския съвет. "Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, малко са подранили с еуфорията. Още няколко такива победи и България може да я няма", заплаши Симеонов пред БНТ. Според депутата решението на съда ще засегне целия Югозападен регион, който се изхранвал основно с туризъм, и там е важно да има "втори, трети, пети лифт".

Според Симеонов трябва да се промени Законът за горите, защото не просто Югозападът, а "цяла България пъшка под игото му". Лидерът на НФСБ обясни, че Законът за горите е бил писан преди години от представители на зелени организации и заради нестабилната политическа обстановка в страната така и не е бил променен. "Над 30% са защитените територии в България, а в други страни от Европейския съюз те са 10-15%", добави той.

В Банско също посрещнаха развоя на събитията по очакван начин. "Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Ние сме и в огромно недоумение как може да се игнорира волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години. Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук. От тук насетне какво ще стане? Един застой както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", коментира Икономов.

Общинския съветник от Банско Димитър Русев пък призова за иницииране на местен референдум за изграждането на втори лифт. "Нашите намерения са да инициираме един местен референдум за това дали да се развива ски зона Банско, дали да се изгражда втора кабина, и на базата на този референдум да поставим и да искаме от Народното събрание законови промени, за да стане възможно да се прави зимен туризъм в планините на България", посочи Русев пред БНР.

 

КАКВО Е ТУРИЗЪМ

"Обектите, които са изключителна държавна собственост, които са основата за развитие на качествен туризъм, трябва да бъдат опазвани. Независимо дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове, те трябва да бъдат опазвани, за да могат да се ползват достатъчно дълго време. Защото легла и храна чуждестранните туристи си имат и у дома. Те идват за едно преживяване, трябва да усещат нещо уникално и точно тази уникалност трябва да бъде съхранявана", коментира пред БНТ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев наложи вето върху закона за финансиране на партиите

16.07.2019

43 2
Евростат: България е с най-високо ниво на смъртност в ЕС

16.07.2019

308 8
Маринов обвърза хакерската атака срещу НАП с руснаци и F-16

16.07.2019

3326 41

Коментари

Solace

Релсата и на Моста. Бързо!

ablepsia

Общинския съветник от Банско Димитър Русев пък призова за иницииране на местен референдум за изграждането на втори лифт. "

 

Кво значи "местен референдум" - Пирин да не е собственост на Банско? Банско да не би да е суверенна държава?

Баси имбецилите - изръфаха България като термити.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

варели в киреча...

 каква държавица с такъф  депутат че и вицепремиер  от запаса....

а с чораП  лобист американски цру  ибрикчия...

Rio

Плужек, наглец и подлец. Ще си намери майстора.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×