facebook
twitter

България

Държавата почти приравнява е-тротинетките на велосипедите

Те ще се движат по велоалеи и по пътища с ограничение до 25 км в час, ще има възрастово разделение, но засега няма да има регистрация
403
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Столичната община пусна тротинетки, преди да има каквато и да е законова регламентация.

Е-тротинетките ще се подчиняват почти изцяло на режима, на който се подчиняват велосипедите, ще се движат с максимум 25 км в час, водачите им ще трябва да са навършили поне 14 години и да имат някакъв светлоотразителен елемент по облеклото, когато се движат в тъмната част на денонощието. Това са само част от промените в Закона за движение по пътищата, които са качени за обществено обсъждане на сайта на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

"Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство - то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение", разясни мотивите за предложенията във вторник по Би Ти Ви шефът на агенцията Марина Крумова. Тя допълни, че по улиците е-тротинетките, които в проектопромените в закона се наричат "индивидуално електрическо превозно средство“, ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км в час. Те нямат право да се движат изобщо по улици I и II клас, независимо от определената скорост за движение, т.е. дори тя да е под 50 км в час. 

За тротинетките се въвежда възрастово ограничение от 16 г. Все пак се позволява и на 14-, и на 15-годишните, но те ще могат да се движат само по велоалеите.

Максималната допустима скорост, с която ще може да се движи е-тротинетката, е 25 км/ч. "Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя", коментира Крумова.  Макар и авторите на проекта да твърдят, че изцяло приравняват режима с велосипедите, то за последните на практика няма никакви ограничения за скорост.

Хората, които карат скутерите през нощта, задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си. "Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме съгласие за светлоотразителните елементи в тъмната част на денонощието. Важно е тротинетките да имат светлини и отпред, и отзад", заяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". В проектопромените изрично е предвидено задължението тротинетката да се управлява "с работещи предни и задни светлини и спирачна система".

На този етап тротинетките няма да се регистрират. Крумова обяви, че имало основание и в регистрацията. Според нея по този начин например общините щели да могат да преценят каква инфраструктура да изграждат, ако знаят например броя на въпросните превозни средства. Засега обаче регистрация не се предвижда.

С промените в ЗДвП се дават много правомощия на общините. Така например се предвижда всяка община с наредба на общинския съвет да може да определя по-ниски максимално допустими скорости за движение за територията на съответната община от допустимите по закон 25 км в час. Общините могат да определят и зони с по-ниски максимално допустими скорости, напр. паркове. С наредбата може да се указват ред и условия за използване на индивидуални електрически превозни средства под формата на споделено ползване, вклч. максимално допустим брой превозни средства и задължителни зони за тяхното паркиране. Общините ще могат да определят и всякакви други "ограничения при използване на индивидуални електрически превозни средства".

Санкциите се предвижда да са същите като при велосипедистите. Така ако има нарушения на правилото за светлоотразителни елементи, то глобата по закон се предвижда да е от 10 лв. С 50 лв. глоба пък ще се наказва всеки, който вози други хора, както и ако не движи на указаните по закон места, ако кара с повече от допустимата максимална скорост от 25 км в час, ако управлява без задни и предни светлини или пък без спирачна система.   

В допълнителните разпоредби на ЗДвП се прави предложение да се даде и определение на „индивидуално електрическо превозно средство“. Това ще е "пътно превозно средство, оборудвано с електрически двигател/и и максимална конструктивна скорост, надвишаваща 6 км/ч, които притежават определени характеристики. Така се предвижда в този режим да попада пътно превозно средство без място за сядане "или с място за сядане с височина на точка R (референтна точка на седене) ненадвишаваща 540 mm, с нетно тегло до 50 кг, предни и задни светлини и спирачна система".

 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2906 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3306 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1026 6

Коментари

mick

Пътищата ще станат турлу-гювеч.  А фаталните инциденти ще се увеличат.

 

Как ще се контролира скоростта на тротинетките?  Каски няма, дребни са, бързо се движат - нямат отговорности.. нито изискване за знаене на някакъв правилник.

Влез или се регистрирай за да коментираш