Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС обвини ПП, че „жъне с комбайна“ заслугите му за ЕС и НАТО

Дошли сте наготово, колеги, разберете го, обърнаха се от движението към управляващите

БГНЕС
Мустафа Карадайъ

Поредна разпра избухна в парламента между ДПС и управляващите. Този път депутатите на движението се ядосаха на колегите си от „Продължаваме промяната“. Към тях хората на Ахмед Доган изпитват особена неприязън, тъй като смятат, че най-младата формация си присвоява онова, което ДПС обявява за своя особена заслуга – членството в ЕС и НАТО.

Повод даде изказване на лидера на движението Мустафа Карадайъ. Той всъщност поиска да се обърне по процедурен въпрос към председателя на парламента Никола Минчев. Вместо това обаче подхвана дълга тирада, посветена на любимата тема на партията му в последната година – за кръга „Капитал“.

Минчев на няколко пъти го прекъсна, тъй като Карадайъ на практика правеше изявление, на каквото в онзи момент нямаше право. Не успя да го обуздае и партийният водач се прехвърли на премиера Кирил Петков и ПП. „Явно България вече няма да е парламентарна република, а премиерска. Но това е въпрос на конституция, а не е въпрос на мераци и на усещания на който и да е“, обяви той.

Поведението му провокира депутата от ПП Искрен Митев. Той ядосано направи забележка на Никола Минчев: „Това е абсолютно безобразие да излиза човек четири минути да прави абсолютно празни твърдения, и вие да го оставяте да говори!“

Да защити лидера си излезе на трибуната депутатът от ДПС Халил Летифов. Той също нападна председателя на парламента, че е позволил на свой съпартиец „да се отнася към председателя на 32-годишна партия, отстояваща пътя на България като ценности – НАТО и ЕС – с неуважително отношение“. „Виж какво, уважаеми г-н народен представител, не сте дорасли с поведението си, с действията си, със заслугите си за страната, за да имате подобно отношение към заслужила партия в борбата за демокрация, за отстояването на пътя към НАТО и ЕС, който вие сега жънете с комбайна! Дошли сте наготово, колега, разберете го!“, изригна Летифов.

Никола Минчев смутено се заизвинява за настъпилата словесна престрелка, тъй като сцената се наблюдаваше от гости в пленарната зала. Той се опита да насочи пленарната зала към обичайната й работа, но депутатите от ПП държаха да кажат последната дума. Това направи колегата им Настимир Ананиев, който с едва прикрита неприязън укори ДПС: „Няма нужда да се говори с назидателен тон на народните представители, които са тук за пръв път, и да се дава за пример едно управление 30 години назад в прехода, което не е за пример като цяло.“

Минчев, който напълно беше изгубил контрол над пленарната зала, можа само да каже примирено, че „след това лирическо отклонение, можем да продължим“.

Още по темата