Quantcast
Десните отхвърлиха призива на ЕНП за общ фронт с ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

България

Десните отхвърлиха призива на ЕНП за общ фронт с ГЕРБ

868
 Архив/БГНЕС
Жозеф Дол неведнъж е подкрепял публично Бойко Борисов и неговото управление.

Необичаен призив за общ изборен фронт с ГЕРБ, отправен от председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, се сблъска с категоричния отказ на традиционната десница да се съюзи с Бойко Борисов. Мотивите за несъгласието варираха от популизма на ГЕРБ до отклоненията в проевропейската ориентация на формацията.

Апелът за дясно единство преди евровота дойде в нарочно писмо на Дол, отправено до ГЕРБ, СДС, "Демократи за силна България" (ДСБ) и Движение "България на гражданите" (ДБГ). В него се посочва, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, налагат обединението на всички членове на ЕНП. Само така дясното политическо семейство щяло да постигне максимално представителство в Европейския парламент и да наложи своя кандидат Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. „Знам, че мога да разчитам на пълния ангажимент на всички български партии - членове на ЕНП, за постигането на тази цел“, завършва писмото. Зад формалния мотив обаче вероятно прозира и разбирането, че ГЕРБ губи почва у нас и подкрепата за формацията на Бойко Борисов спада.

Призивът на Дол обаче не попадна на благодатна почва. Пред в.  „Сега“ лидерът на ДБГ Димитър Делчев посочи, че не вижда възможност за общо явяване с ГЕРБ на евроизборите предвид опасенията, че партията на Борисов залита към популизма и левичарството. По думите му ГЕРБ трябва да премине през „стрес тест дали отговаря на принципите и ценностите на ЕНП“. „Нарушаването на свободата на словото и ширещата се корупция не трябва да бъдат толерирани“, допълни Делчев.

В пространен отговор на писмото от ДСБ обявиха, че смятат ГЕРБ за заплаха за „проевропейската линия“ - особено заради подкрепата на Борисов за унгарския премиер Виктор Орбан. „Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, който ГЕРБ устойчиво поддържа. Така управляващите от ГЕРБ и патриотите, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз“, смятат тъмнодесните. И посочват, че действията на ГЕРБ представляват реална опасност за представянето на ЕНП на предстоящите избори.

От СДС коментираха за в. "Сега", че в петък партията се събира на Национален съвет, на който ще бъде обсъдена и коалиционната политика. "Принципната ни позиция е партиите вдясно да са обединени. Разединението не е от полза на избирателите ни, особено в навечерието на такива важни избори, каквито са европейските", коментира пиарът на лидера на СДС Румен Христов. Тя допълни, че ще бъде взето и решение какъв да е отговорът на писмото на Жозеф Дол.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ смята гражданите за късопаметни глупаци

26.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7113 17
Цветанов се прероди като политически лицемер

26.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5222 19
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3965 15

Коментари

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

"Тъмнодесни" кат мургаводесните ли е? Инак още им държи влага от последното им приставане на банкянския мутрафон.

19namo

На Дол не съм му гледал много мачове, предполагам номинално е десен бек?

Влез или се регистрирай за да коментираш