facebook
twitter

България

"Чистота Искър" вече е на загуба от близо 1 млн. лв.

229
 Снимка: Архив

Общинското дружество "Чистота Искър" в София, което експлоатира сметището в Суходол и участва в чистенето на града, е в сериозна финансова криза. За първото тримесечие на 2019 г. дружеството е натрупало загуба от 414 000 лв., а към средата на годината вече върви към минус от 1 млн. лв. Това съобщи пред журналисти общинският съветник от БСП Милка Христова. Според Христова е абсурдно да се твърди, че затънало в загуби дружество ще бъде гръбнакът на чистотата в София.

"Как е възможно фирма, която е била на печалба от 2 млн. лв. годишно, да бъде доведена до загуба от 1 млн. лв. към полугодието", попита Христова. Тя настоява Столичната община да оповести доклада от проверката на дружеството, който е предаден на прокуратурата с аргумента, че е абсурдно такъв документ да бъде засекретяван. "Аргументите на общината да прати проверката на прокуратурата са установени конфликт на интереси, роднински назначения, източване на дружеството, наемане на техника, която уж работи, а не работи. Няма никакво основание да се засекретява всичко това - на засекретяване подлежат материали, които застрашават сигурността на държавата", коментира Христова. Според нея докладът следва да е на разположение на общинските съветници.

Засега общината отказва да коментира подробности с аргумента за подадения в прокуратурата сигнал. Както "Сега" писа, "Чистота Искър" се оказа параван за връщането на Румен Гайтански в чистенето на София. Голяма част от разходите на общинската фирма за външни услуги отиват към свързаната с Гайтански "Грийн партнърс" за наем на техника. Така "Чистота Искър" отговаря за чистенето на три столични района предимно на хартия. Проверка във фирмените регистри показва, че за последната година, за която има финансов отчет (2017) резултатът на фирмата е печалба от 568 000 лв. За последния 5-годишен период с отчети най-добрите резултати са постигнати през 2014 г. - 2.7 млн. лв. печалба. Според съветници през 2018 г. "Чистота Искър" е дало 97% от субсидията си, която е над 12 млн. лв., на фирмата на Гайтански.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Източваната фирма "Чистота Искър" ще става строителна

23.09.2020

495 2
Прокуратурата не откри документи за мащабно стрoителство в ловен парк

17.08.2020

3631 10
Любима на ГЕРБ фирма вече се грижи и за осветлението в София

08.08.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

4058 4

Коментари

LePenseur
снимка на LePenseur

Ще изпреваря тука един от наш'те, който сигурно ще напише: "Наесен като изберат за кмет Корнелия Нинова, тя ще оправи и чистотата, и корупцията..."

Влез или се регистрирай за да коментираш