facebook
twitter

България

Чисто ново училище втора година е в ремонт

В школо в Ловеч редят плочки на двора за четвърти път
795
Варненчетата от НУ "Васил Левски" така и не случиха на сграда. Снимка: сайтът на училището

Шест години в експлоатация, при която непрекъснато са установяват проблеми, и две години в ремонт, незавършен още – такава е куриозната равносметка за новопостроена училищна сграда. Става дума за варненското начално училище “Васил Левски” в квартал “Аспарухово”. Но куриозът не свършва, тъй като след местенето на децата в друго школо миналата година сега за 15 септември предстои пак местене – този път заради ремонт на училището, приютило жертвите на строителните неволи.

Сагата стартира в началото на 2012 г. Тогава учениците влизат в чисто нова сграда. Старата е била построена преди 1944 г. – с външни тоалетни според тогавашните стандарти за функционалност. През май 2012 г. лентата на придобивката е прерязана лично от вицепрезидента Маргарита Попова, но бързо се оказва, че тоалетните са бял кахър  - новият покрив почва да капе, забелязват се потъване, провисване на различни елементи и т.н. Заради множеството проблеми община Варна поръчва конструктивно обследване и в крайна сметка в средата на учебната 2017/18 г. децата са настанени в друго школо. През ноември 2018 г. стартира цялостно конструктивно укрепване. Според обяснения на общината началото на ремонта се забавило, защото преди това тя завела дело с цел обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта – така би се гарантирало, че парите за ремонта ще бъдат възстановени от първоначалния строител „Стоянстрой“. След това реконструкцията започва с нова фирма, но тече кратко, тъй като и „Стоянстрой“ завежда дело за обезпечаване на доказателствата. Така ремонтът тръгва отново едва преди месец и половина. През цялото това време родителите безуспешно протестираха няколко пъти с искане ремонтите най-после да свършат.

Информацията от вторник на общината гласи: “Приключили са с демонтажните работи по сградата и фасадата, зидарията е изпълнена на 80%, работи се по подмяна на дограмата”. Вместо в Морската гимназия, на която предстои ремонт по програма „Региони в растеж“, и където бяха приютени м.г., децата ще бъдат прехвърлени в СУ „Любен Каравелов“. “Община Варна е завела съдебен иск срещу „Стоянстрой“ за 1 200 940 лв., като първото заседание е насрочено на 17.10.2019 г. в Окръжния съд в Пловдив”, съобщи още градската управа. 

 

ПРОБА - ГРЕШКА

Неволи има и ловешкото ОУ „Проф. Димитър Димов". БНР съобщи, че за втора година  учебният процес там ще бъде съчетан със строителни дейности – тече ремонт на двора, а и се изгражда нова спортна зала. Директорът на училището Любомир Христов заяви пред радиото: „Няма необходимия кадрови и финансов потенциал да се свърши качествено и в срок работата. Това, което забелязахме, беше на принципа проба - грешка. Няколко неща се започваха, след това идваха нови бригади, които разрушаваха това, което вече е направено от предходните, започваха наново. В резултат на цялата тази слаба организация виждаме това, което е в момента. Плочките в двора ги редят може би за четвърти път вече“.

 

РЕМОНТИ

По данни на БНТ през лятото в столичните училища са направени над 140 козметични и основни ремонта, някои от които ще продължат и след началото на учебната година. С ремонт ще посрещне първия учебен ден например 134-то училище, където се подменя цялата парна инсталация заради аварии по време на учебната година. Забавяне на просветното министерство и закъснялата обществена поръчка водят до това дейностите по цялата отоплителна инсталация да започнат едва преди броени дни. "Категорично до началото на учебната година няма да успеем да се справим, но е създадена организация, така че да не се нарушава учебният процес. Това ще бъде до края на септември и началото на октомври", коментира пред БНТ Весела Палдъмова, директор на училището. Сред другите училища, в които ремонтите ще продължат и след 15 септември, са Испанската гимназия и 129-о училище, Първа английска и 112-о, 63-то, 30-о, 70-о и 64-то училище.

 

 

 

Ключови думи:

Варна, Ловеч, училища, ремонти
Все още няма коментари

Още

Кунчев: Ако заразата продължи с тези темпове, ще станем като Италия

04.08.2020

Обновена

4750 46
Остават блокадите в София, Варна и на пътя край Стара Загора

04.08.2020

915 18
Поставят на театрална сцена романа на 2020 г.

27.07.2020

483 4

Влез или се регистрирай за да коментираш