facebook
twitter

България

Цацаров се раздели с най-близката си заместничка

Пенка Богданова избра да бъде редови прокурор, защото нямала комуникация с останалите от ръководството на ВКП
2208
Снимка: БГНЕС
Около седем месеца преди края на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров реши да се раздели с един от най-близките си заместници - Пенка Богданова.

Само няколко месеца преди да освободи поста на главен прокурор, Сотир Цацаров изненадващо се раздели с най-близкия си заместник - Пенка Богданова. Тя бе едно от първите назначения на Цацаров, който я изтегли от пловдивската прокуратура преди повече от 6 години. Предложението за освобождаването е одобрено от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно, съобщи в сряда lex.bg. Богданова е преназначена като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. 

По време на заседанието главният прокурор посочил няколко аргумента за предложението си. Сред тях са "възникнала липса на усилия да работи с административния ръководител", т.е. с него, както и с останалите заместник главни прокурори, а също и "недостатъчна степен на комуникативност в рамките на ръководния екип". Не става ясно каква е причината за разрива между Цацаров и Богданова.

След повишението си като зам. главен прокурор в началото на 2013 г. Пенка Богданова отговаряше за правните позиции на ВКП. През изминалите 6 години тя редовно участваше в заседанията на правната комисия от името на Цацаров и защитаваше позициите му. Името й дори бе спрягано за наследник на Сотир Цацаров, чийто 7-годишен мандат изтича през януари. Пенка Богданова наблюдаваше отделите „Аналитичен“ и „Досъдебен“ във ВКП.

След гласуването в сряда Сотир Цацаров заяви, че няма да предлага нов човек. Така той остава с четирима заместници. Двама са към ВКП – Мария Шишкова и Иван Гешев. Гешев е един от последните назначени за зам. главен прокурор, като се изкачи мълниеносно към върховете на държавното обвинение заради мегаделото "КТБ". Зам. главният прокурор Ася Петрова, която стана известна покрай делото "Килърите" в Шумен, ръководи Върховната административна прокуратура. Ръководителят на Националното следствие Борислав Сарафов, който е проверяван заедно със сина си от антикорупционната комисия и НАП покрай "Апартаментгейт", е зам. главен прокурор по разследването. 

 

НАКАЗАНИЕ

На заседанието на прокурорската колегия бе решено още следователят Бойко Атанасов да бъде наказан с 15% намаляване на заплатата за срок от осем месеца заради неоправдано забавени производства. Колегата му от следствения отдел към Софийската градска прокуратура Свилен Цеков пък получи забележка за забавени дела.

 

Все още няма коментари

Още

Президентът за указа за Гешев: Не съм човек, който протака

19.11.2019

2990 37
Гешев е избран, омертата е гарантирана

15.11.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2772 20
Със заплахи и нападки изборът на Гешев беше циментиран

15.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2039 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×