facebook
twitter

България

БАН и СУ ще получат 23 млн. лв. за научен център

Той ще е за мехатроника и се финансира с европейски средства
1357
Pixabay

БАН и Софийският университет ще получат 23 млн. лв. за изграждане на център за компетентност в областта на мехатрониката по европрограма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР). Това става ясно от проекторешение на МС.

Парите за новия научен център идват по линия на първа ос на програмата "Научни изследвания и технологично развитие“ с внушителния бюджет от 460 млн. лв. По нея вече бяха сключени договори за изграждане на 3 центъра за върхови постижения за 130 млн. лв. и за 7 центъра за компетентност за 134 млн. лв., предстои отварянето и на други процедури. От мотивите към проекторешението става ясно, че стартиралите към момента процедури са на стойност 350 млн. лв., като са сключени 13 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за общо 348 млн. лв.

Анализите на агенцията сочат, че свободният ресурс по "научната" част на програмата е 51.5 млн. лв. 23.9 млн. лв. от тях ще отидат по предназначение - именно за финансиране на изграждането на още научни центрове. Изпълнителната агенция е решила средствата да отидат за първия център за компетентност, останал в списъка на резервите. Това е проектът "Изграждане и развитие на Център за компетентност по мехатроника и чисти технологии MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies)“ с водещ партньор Института по механика при БАН и партньор Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

ВУЗОВЕ

27.6 млн. лв. от свободните средства пък представляват резерв, който по принцип може да се използва при добро изпълнение на програмата. При непостигане на заложените етапни цели обаче, както е в случая - например да имаме 35 нови изследователи, сумата може да се пренасочи. Точно това е решила да направи изпълнителната агенция - с "оглед запазване на ресурса в рамките на оперативната програма" сумата ще се прехвърли към ос 2 "Образование и учене през целия живот" (504 млн. лв.), която е за дейности, свързани с висшето образование. От отговори на агенцията до "Сега" става ясно, че тя ще се ползва за нова процедура за подкрепа на модернизацията на българските висши училища. Оттам не уточняват какви точно дейности ще се финансират с новата процедура.

 

Все още няма коментари

Още

Вербални и невербални проблеми на езика

09.10.2019

607
„Най-умният ресор“ в ЕК заслужи такива умни отговори

02.10.2019

Светослав Терзиев

17295 21
Ердоган пуска бежанците към Европа, ако не получи още пари

14.09.2019

1797 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×