facebook
twitter

България

Баби и дядовци пак ще гледат внуци с европейски пари

963
Илияна Кирилова

Схемата за наемане на детегледачи с европари отново е на ход, като този път проект "Родители в заетост" ще разполага до 2020 г. с бюджет в размер на 30 млн. лева. Срокът за кандидатстване тече от вчера и ще приключи на 28 февруари 2019 г. , съобщават от Агенцията по заетостта.

Проектът се реализира чрез бюрата по труда и е съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020". Социалната програма гони няколко цели - да подпомогне по-бързото връщане на работното място на родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които са си останали вкъщи, за да гледат децата си поради липсата на достатъчно места в детските градини. С парите по европроекта ще бъдат наети детегледачи, които да се грижат вместо тях за децата им, като подбора на кандидатите за работа ще правят бюрата по труда.

Проектът дава шанс за кандидатстване и на безработни родители, като програмата ги задължава при одобрение да сключат договор с работодател в рамките на първите четири месеца от ползването на услугата. Иначе те губят правото си на безплатен детегледач.

Новият старт на програмата е насочен и към родители с три или повече деца до 12-годишна възраст, които са се върнали на работа, а децата им посещават детска градина или училище. Те ще могат да получат детегледач за 4 часа дневно, който да води децата на градина и училище. 

Първите два приема по европрограмата пожънаха голям интерес. В същото време показаха, че в половината от случаите в ролята на детегледачи, наети с държавни пари, влизат роднини на детето. Най-често това са баби и дядовци, кандидатствали по програмата, за да отглеждат собствените си внуци срещу финансово подпомагане. Въпреки че подборът на търсещите работа се прави от бюрата по труда, в крайна сметка родителят избира на кого да повери отглеждането на  детето си.

Статистиката на Агенцията по заетостта показва, че в първите два приема по програмата са кандидатствали общо 2977 родители от цялата страна, одобрените обаче са 1514. Сключените договори с кандидатите за работата са 1425. 

 

Все още няма коментари

Още

Агенция "Фич": България може да приеме еврото до 2023 г.

23.08.2019

5
Експерти: Глобата на НАП за теча е само за успокоение

23.08.2019

315 5
НОИ удължи до 27 август срока за декларациите за живот

23.08.2019

801 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×