Quantcast
Австралия потърсила помощ от ЕС по случая "Полфрийман" | СЕГА
facebook
twitter

България

Австралия потърсила помощ от ЕС по случая "Полфрийман"

2 215
 EPA/БГНЕС
Австралийският външен министър Марис Пейн призова българската държава да позволи на Джок Полфрийман да напусне страната.

Австралийското правителство е потърсило помощ от представители на Европейския съюз по случая с Джок Полфрийман. Това става ясно от думите на министъра на външните работи на Австралия Марис Пейн, цитирана от SBSNews в четвъртък.

Пейн е говорила пред депутатите в австралийския парламент, като е призовала българската държава да позволи на Полфрийман да напусне страната, изразявайки загриженост, че той е държан в България без правно основание. Във вторник австралиецът беше освободен от Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където престоя повече от 20 дни, след като беше освободен предсрочно от затвора на 20 септември. Паспортът му обаче беше конфискуван, за да не може да напусне страната.

Министър Пейн е заявила още, че освобождаването на Полфрийман от Бусманци е положителна стъпка, но семейството му се притеснява, че ще бъде върнат в затвора след политическа намеса от страна на българското правителство. "Въпреки че самото предсрочното освобождаване не може да бъде обжалвано, главният прокурор поставя под въпрос определени детайли при решаването на делото", обяснила тя пред австралийските депутати. "Разбираме, че това не е нормалната правна процедура в България и ще бъдем притеснени, ако аргументи, извън правните, повлияят на делото", коментирала Пейн.

Тя е категорична, че австралийските власти уважават независимостта на българския съд и желаят той да вземе решение, което съответства на закона. Дипломати на Австралия са в постоянен контакт с Полфрийман и му оказват помощ да напусне страната възможно най-скоро.

Още

Заев остава с празни ръце след визитата в София

17.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

19805
Таксата за краткосрочна виза може да скочи до 80 евро

18.06.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1645
Полфрийман осъди България в Страсбург за 5200 евро

09.06.2021

Обновена

826