Quantcast
Австралия потърсила помощ от ЕС по случая "Полфрийман" | СЕГА
facebook
twitter

България

Австралия потърсила помощ от ЕС по случая "Полфрийман"

2 217
 EPA/БГНЕС
Австралийският външен министър Марис Пейн призова българската държава да позволи на Джок Полфрийман да напусне страната.

Австралийското правителство е потърсило помощ от представители на Европейския съюз по случая с Джок Полфрийман. Това става ясно от думите на министъра на външните работи на Австралия Марис Пейн, цитирана от SBSNews в четвъртък.

Пейн е говорила пред депутатите в австралийския парламент, като е призовала българската държава да позволи на Полфрийман да напусне страната, изразявайки загриженост, че той е държан в България без правно основание. Във вторник австралиецът беше освободен от Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където престоя повече от 20 дни, след като беше освободен предсрочно от затвора на 20 септември. Паспортът му обаче беше конфискуван, за да не може да напусне страната.

Министър Пейн е заявила още, че освобождаването на Полфрийман от Бусманци е положителна стъпка, но семейството му се притеснява, че ще бъде върнат в затвора след политическа намеса от страна на българското правителство. "Въпреки че самото предсрочното освобождаване не може да бъде обжалвано, главният прокурор поставя под въпрос определени детайли при решаването на делото", обяснила тя пред австралийските депутати. "Разбираме, че това не е нормалната правна процедура в България и ще бъдем притеснени, ако аргументи, извън правните, повлияят на делото", коментирала Пейн.

Тя е категорична, че австралийските власти уважават независимостта на българския съд и желаят той да вземе решение, което съответства на закона. Дипломати на Австралия са в постоянен контакт с Полфрийман и му оказват помощ да напусне страната възможно най-скоро.

Още

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

28.06.2022

1415
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

2285
Албанският премиер хвали Борисов заради Северна Македония

24.06.2022

2573