Quantcast

Медия без
политическа реклама

Архитектите и инженерите сезират Европа за търга за детската болница

Граждани и специалисти отново призовават поръчката да бъде прекратена, защото рисковете са големи

19 Дек. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са сезирали европейските си колеги за обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница у нас. Двете организации са подготвили поредните становища и до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в които настояват поръчката да бъде прекратена. Отворено писмо за прекратяване на процедурата подготвят и граждани. Очаква се в петък Министерството на здравеопазването да обяви класирането на кандидатите за строителството на болницата. Считаме, че правителството е подведено, но винаги може да поправи грешката си, договор не бива да се подписва, категорични са експертите.

Както "Сега" писа, Камарата на архитектите обжалва процедурата за изграждане на болницата пред КЗК, а после и пред ВАС, но безуспешно. КАБ принципно не приема идеята новото лечебно заведение да се изгради чрез реконструкция на недовършен и амортизиран строеж в двора на Александровската болница, защото това е скъпо, рисково и в нарушение на градоустройствените, земетръсните правила, правилата за безопасност. Прогнозната стойност на поръчката е за 79.535 млн. лв. без ДДС, като за нея се състезават три обединения. Изпълнителят ще извършва и проектирането, и строителството - друг дефект, защото позволява надделяване на интереса на строителя над проектирането.

Зам.-шефът на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова обясни, че камарата вече е сезирала по случая Съвета на архитектите на Европа, сигнал е пратен и до Съвета на инженерите на Европа и вече се подготвя превод на цялата документация. "Работим и за промяна на директивата, така че този безобразен инженеринг без ясна идея за проекта да не бъде възможен", коментира Бакалова.

Ключови думи:

детска болница

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?