Медия без
политическа реклама

141.63 лв. става социалната пенсия за старост от 1 юли

С нея се увеличава и добавката за чужда помощ

27 Май 2020
Илияна Кирилова

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 132.74 лв. на 141.63 лв. от 1 юли, реши правителството днес. Увеличението е с 6.7% и ще повиши пенсиите на 133 600 души. Това са хора над 70-годишна възраст, в чието домакинство годишният доход на човек е по-нисък от гарантирания минимален доход за страната за последните 12 месеца. Социалната пенсия за старост не е свързана с трудова дейност, размерът й се определя от правителството, като обикновено се увеличава със същия процент, с който се осъвременяват и останалите пенсии без минималната.

От социалната пенсия за старост зависят редица други пенсии и добавки, също несвързани с трудова дейност. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, персоналните пенсии и социалната пенсия за инвалидност, която се полага на лица с увреждания над 71% (ако са навършили 16 г.). С нея е вързана и добавката за чужда помощ, която се изплаща от НОИ. Сега тя става 106.22 лв.

1 юли е и моментът на осъвременяване на пенсиите, като тази година процентът е 6.7%. Той зависи от ръста на осигурителния доход и инфлацията и се определя ежегодно с бюджета на държавното обществено осигуряване. Осъвременяването се прави за пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г.

2020 г. е поредната година, в която минималната пенсия ще изпревари значително по ръст останалите пенсии - от 1 юли размерът й ще бъде повишен от 219.43 лв. на 250 лв., което е увеличение от 13.95%. От предизборната кампания коалиционният партньор на ГЕРБ "Обединени Патриоти" държи минималната пенсия да стане 300 лв. в рамките на мандата, което изкривява значително справедливостта на системата и доближава по размер пенсиите на хора с много различен осигурителен принос.

Парите на възрастните са гарантирани, увери на няколко пъти в последните седмици социалният министър Деница Сачева по повод намалелите приходи в НОИ и повишените разходи за безработните.

Още по темата