Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Въпросът за процеса

12 Юли 2018

"Берлинският процес" е едно от заклинателните словосъчетания в евроговора. Става въпрос за европейската перспектива за Западните Балкани. Принципно темата за интеграцията на Западните Балкани в европейския дневен ред я постави Бойко Борисов и българското председателство на Съвета на ЕС. В същото време - за пета поредна година се провеждат срещи за Западните Балкани, оня ден срещата беше в Лондон, нашият Лидер участва и всички го похвалиха. Нали проследихте - Бойко Борисов разказва навсякъде как по времето на председателството е наложил със силата на авторитета си темата за Западните Балкани в ЕС, но Берлинският процес върви пета година! 

Може би заради този парадокс на Борисов му е трудно да запомни за какво берлинско нещо става въпрос - "24 часа" и "Труд" го цитират как се хвали: "Всички казаха, че сме придали душа на Берлинския ВЪПРОС" (подчертаването от прелитащия). Е, "24 часа" това го е написал в интернет, а в хартиеното издание цитатът липсва, говори се за Берлински ПРОЦЕС. Процес, въпрос - все тая, важното е да върви интеграцията. "Въпрос" даже е къде по-хубаво, щото "процес" зловещо напомня за Лайпцигския! 

За Бойко Борисов интеграцията на Западните Балкани очевидно започва лично от него и българското председателство (цитиран от "Труд"): "Фактът, че две седмици след изтичането на нашето председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на председателството, на това, че убедихме колегите". Очевидно българското председателство е убедило колегите и със задна дата. Както казахме "процесът", който според Бойко е "въпрос", е тема на тези срещи от 5 години и е започнал в Берлин. Но това са факти, които могат да сгъстят облачността в главата на Борисов, така че ги премълчаваме.

На "Стандарт" не можем да му се нарадваме. Той не се колебае да редактира Премиера, когато трябва да го цитира точно: "Придадохме душа на Берлинския процес, каза премиерът", свидетелства "Стандарт", макар всички да сме чули, че той каза "въпрос", а не "процес". Сиреч Борисов или не знаеше къде се намира - на място, където не са го канили първите 5 години, или съвсем съзнателно отново посътвори малко алтернативна фактология.