Медия без
политическа реклама

Скоро може да има и уикенд винетки

БГНЕС

Скоро може да бъдат въведени уикенд винетки, които да важат от 12 часа в петък до полунощ в неделя. Това е едно от предложенията за промени в Закона за пътищата, внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Новата система за таксуване по пътищата се очаква да влезе в сила от идната година.

Предложенията предвиждат електронните винетки за леките коли да са за време и да са с валидност една година, три месеца, месец, седмица, както и за събота и неделя. Те ще могат да се валидират и след датата на закупуване.

Автобусите и камионите над 3.5 тона ще плащат на база на изминато разстояние. Цените за километър обаче все още не са ясни. Те трябва да бъдат определени с наредба от Министерския съвет. Кабинетът ще реши окончателно и за кои пътища да се взима такса. 

В законопроекта е предвидено плащането на винетките и пътните такси за изминато разстояние да се извършва електронно - с банкови карти, карти за гориво. Има възможност това да става и в брой в определени пунктове.

Купените след 16 август тази година винетки за товарни автомобили, автобуси и всички превозни средства над 3.5 тона ще важат до август 2019 г. От 1 септември тази година винетките за леки коли трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им, пише още в проекта.