facebook
twitter

Първа страница

Законът за горивата бе приет въпреки заплахата от наказателна процедура

Заради удара върху дребните фирми НФСБ ще иска одобрение на текстовете от Брюксел
601
Илияна Кирилова
Въпреки възраженията на депутати от "Обединени патриоти" и на фона на пореден протест на търговците на горива Емил Димитров, депутат също от патриотите, успя да прокара текстовете в закона, определяни за лобистки и осигуряващи диктат на големите фирми.

Фирмите, които се занимават с търговия, превоз и съхранение на горива, ще трябва да покриват високи изисквания за собствен капитал и обезпечения, ако искат държавата да им разреши да развиват дейност. Това реши парламентът вчера, след като окончателно одобри текстове от спорния нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Проектът, добил популярност като закон за горивата, беше внесен от голяма група депутати от мнозинството и опозицията и стана причина за разкол в редиците на „Обединени патриоти” (ОП) - по-малкия партньор в управляващата коалиция. Поводът за разнобоя беше недоволството на съпредседателя на ОП и вицепремиер Валери Симеонов, според когото заложените в проекта изисквания ще изхвърлят малките фирми от пазара на горива. Депутатите на Симеонов отказаха да одобрят спорните текстове, но това нямаше никакъв ефект при окончателното гласуване.

Вицепремиерът обяви вчера, че ако законът бъде приет, ще сезира Европейската комисия. „Разбирам, че главната цел на закона е борбата със сивия сектор, но в случая се получава така - заради гангренясал пръст да отрежем ръката. Има нарушаване на европейски директиви, на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента“, коментира Симеонов пред БНР. Но допълни, че „засега“ НФСБ няма намерение да напуска управляващата коалиция.

Упорството му обаче разгневи другия съпредседател на ОП Волен Сидеров, който във вторник беше обявил, че разногласията са изгладени. Малко по-късно НФСБ излезе с опровержение, в което на практика го обвиниха в лъжа. Бесен, Сидеров вчера обяви, че очаква извинение от Симеонов. „Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели. Тук не е плацът, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици“, каза Сидеров.

Новият закон оставя търговията на едро в ръцете на лица с уставен капитал или активи за поне 1 млн. лв. Същото изискване ще трябва да покрият и онези, които се занимават със съхранение на горива. Търговците на дребно трябва да имат 20 000 лв. капитал или имущество на същата стойност, но за всеки обект. Освен това фирмите задължително ще предоставят обезпечения, за да получат регистрация – по сметка на икономическото министерство или с банкова гаранция. Мотивът е да се покрият евентуални непогасени задължения. Търговията на едро и съхранението на горива ще изискват обезпечение в размер на 500 000 лв. По 20 000 лв. за всеки обект ще трябва да плащат търговците на дребно.

ОБРАТ

Миналата седмица парламентарната комисия за борба със сивата икономика, оглавявана от Емил Димитров - Ревизоро, гласува, че регулацията на пазара на горива ще се повери на финансовия министър. В пленарна зала вчера ГЕРБ обаче настоя икономическият министър да осъществява контрола с аргумента, че това е присъща за него дейност. Димитров се съгласи веднага и без възражения. И тук обаче колегите му от НФСБ се противопоставиха с мотива, че ако икономическият министър дава или отказва регистрация на фирмите в бранша, се създава лицензионен режим, а не регистрационен. Това е в противоречие с целите и принципите на закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол, смятат депутатите на Валери Симеонов. От НФСБ настояха изискванията за капитал и обезпечения да бъдат намалени или направо да отпаднат, тъй като нарушават европейските принципи за пазарна конкуренция и може да навлекат наказателна процедура на България.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България да промени конституцията си заради главния прокурор, настоя Страсбург
Безочие на деня: "Париж е по-замърсен от София"

10.12.2019

285
Новият социален министър иска ревизия на втората пенсия

10.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

175

Коментари

duch

Валери Симеонов намерил къде да се жалва и от кого да чака помощ. Целият ЕС и в частност родният ни парламент се занимаво само с едно как да няма свободна конкуренция. То не бяха "щастливи кокошки", Макроновски шофьори и т.н.

Нашите с въпросния закон само дето не са посочили поименно хората които имат право да се занимават с търговия на горива

Влез или се регистрирай за да коментираш

×