facebook
twitter

После

Самодоволно умиране

Реквием за професор, държава и председателство

270

"После" изказва почит и съболезнования за загубата на проф. Божидар Димитров, който беше драг гост на нашите страници, а с народняшкия си естествен хумор неизменно печелеше симпатии, предизвикваше скандали, възторзи и омерзения. Той бе ярка и противоречива личност с простоват език и фриволно поведение - човек с присъствие, познания, въображение и опит. Мир на праха му и светла му памет.
Смъртта на професора, естествено, се превърна в медийна тема, а в сутрешния блок на bTV един гост изненада аудиторията, омешвайки без задръжки кончината на историка с края на историческото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Този гост бе проф. Атанас Семов - юрист, политик, бивш депутат, кандидат-президент и неуспешен HR на Бойко Борисов (заедно с Яне Янев "уволняваха" премиера в кандидатпрезидентска кампания). Семов днес е член на юридическия екип на президента Радев. Ето какво каза той по bTV, когато бе помолен да коментира председателството. Обърнете внимание на резкия преход от едната към другата тема. 
***
Антон Хекимян, bTV: Продължаваме по темата - "Как се справихме с европредседателството и дали беше достатъчно успешно" - заедно с проф. Атанас Семов. Добро утро... Можем ли да кажем, че се справихме?
Проф. Атанас Семов: Иска ми се първо да изразя много силна болка от това, че ни напусна проф. Божидар Димитров... Той беше изключителен мъжкар, изключително ярък интелектуалец и човек, който не се колебаеше да говори смело истини - нещо, от което ние като общество имаме драматично силна голяма нужда... Много не ми се иска да използвам тази метафора, че Божидар Димитров си отиде, както България си отива - без време. С огромни качества, с огромен потенциал и много рано, много без време. В този смисъл трябва да кажем една оценка за председателството, която ми се струва несъмнена. То беше много успешно председателство. Навярно и заради това, че нямахме големи очаквания, и заради това, че усещането ни е, че вече България няма сили да поставя въпроси, още по-малко - да ги решава. Но също така трябва много ясно да се каже, че чудовищно много работа свършиха стотици, даже може би няколко хиляди безименни труженици в министерствата. Добра работа свършиха и няколко министри. И всъщност ние отново показахме като народ, че сме царе на последния момент... Фактически се извърши подмяна на приоритетите, нека да го кажем ясно. Ония три измислени европейски приоритета - конкурентност, кохезия и... кво беше третото... - останаха доста по-настрани и всъщност се появиха други два приоритета, които дадоха усещането, че България може да има силна роля на европейската сцена.
...Успешното председателство дава забележителна политическа стабилност, каквато много рядко е възможна. И ако тя не бъде използвана държавата да бъде оправена, ще остане усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите ни са съдрани. И че сме до гушата... и да не продължавам нататък, ако щете дори - в стила на Божидар Димитров! Защото има нещо парадоксално: един наглед разпадащ се Съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. Това е тъжната истина... България е заприличала на БДЖ. България представлява вагони за скрап... И всъщност тъжният извод е, че ние направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство... Продължава България да потъва в едно усещане за самодоволно умиране. И това председателство на мен ми приличаше на хоро на погребение. То стои неадекватно със своята патетика, нека да кажем - не незаслужена - на фона на умиращия български народ; на фона на това, че 1/3 от територията ни е напълно лишена от жизнеспособност, обезлюдена и без млади хора и детероден потенциал; на фона на това, че училището ни е потънало в чудовищна неграмотност... Пред правителството и пред Борисов има само две възможности - или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя! Защото България няма повече историческо време!... Василий Българоубиец днес е българин! 

Още

Антон Хекимян и Венелин Петков съдят за клевета Валери Симеонов

13.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5089 18
Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

15.05.2020

2191 12
Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви срещу Симеонов

11.02.2020

Обновена

13797 33