Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Интернационалисти

09 Юли 2018

"Да живее международното положение" - това е положението в печата. По липса на животрептущи новини от вътрешен характер читателите и списователите стават граждани на света. Но и гражданите от света стават българи!

"Монитор": "50 хил. германци заживяха в България", пресмята той. Водещата новина е подкрепена от друга, икономическа, отново от световно значение: "Наши трюфели на масата на звездите в Холивуд". Жалко че "Само 5% от ценните гъби остават в родината"! 
"Проверяват 1000, пазарували впечатляващо в чужбина", излиза на международната арена и "24 часа". Трюфели ли са купували или някакви други скъпоценности, от статията не става ясно, но! Колелото се върти. "Българки, наемани за гледане на възрастни жени в Белгия, измамени с пари от българки", връща топката все у нашего брата всекидневникът. 
В "Стандарт" интернационализмът е най-горд, държавнически, не тъй - на дребно, по чл. 56. "Павлова поема връзките с Китай", тръби вестникът. Подкрепя герберските успехи във външната политика и с коментар от "Файненшъл таймс": "Пекин натисна педала и притесни Брюксел". В собствените си репортажи за срещата на високо равнище той прибягва до поетични фрази като "Да кацнеш на рамото на Дракона" и "Пържен скорпион с чаша шардоне, моля!" Ни хао! 
Китайците като нищо може да ударят и едно рамо по демографския въпрос, който вълнува "24 часа". "Разчети! Държавата с план за 10 000 новородени повече" - под това заглавие всекидневникът разкрива плановете на социалното министерство. Това е някакъв опит за планиране, ама как да вземеш петилетката за три години в размножаването? "2100 от новородените през тази година деца се планира да са близнаци", продължава "24 часа" да цитира скудоумията във ведомството на Бисер Петков. Съвсем мимоходом - 2017-а е годината с най-малко родени деца в БГ от 1945 г. насам.
А "Телеграф" показва и защо еволюцията ще ни затрие: "Валя пръсна 20 бона за златно дупе". 

Още по темата